Video placeholde
Třetí den festivalu Colours of Ostrava 2019 zachycený fotoaparátem Martina Straky.
Druhý den festivalu Colours of Ostrava 2019 zachycený fotoaparátem Martina Straky.
Třetí den festivalu Colours of Ostrava 2019 zachycený fotoaparátem Martina Straky.
Třetí den festivalu Colours of Ostrava 2019 zachycený fotoaparátem Martina Straky.
Třetí den festivalu Colours of Ostrava 2019 zachycený fotoaparátem Martina Straky.
146
Fotogalerie

David Stypka na Colours of Ostrava: „Prahu snesu tak dva, maximálně tři dny v kuse“

Den poté, co na jeho koncert v rámci letošních Colours of Ostrava přišly skoro dva tisíce lidí, zastavil se charismatický písničkář a básník David Stypka v intimnějším stanu Reflexu na hodinovou besedu. Bylo vedro, ale fanouškům (hlavně fanynkám) to nevadilo. Jak už tomu na akcích Reflexu bývá, hodně se ptali – mimo jiné na to, kdy už David Stypka vydá svoje nové, v pořadí třetí album Dýchej.

„První termín byl letošní duben, to už asi nestihneme. Druhý, už definitivní, je duben příštího roku,“ odpovídá autor megahitu Dobré ráno, milá s Ewou Farnou (na YouTube má dnes 9, 7 milionu shlédnutí) a zpěvák, který na nové album Dýchej vybírá ze 32 písniček.

Frontman skupiny Bandjeez, který dosud vydal desky Čaruj a neboj., narozený a usazený ve vesnici Dobrá u Frýdku-Místku, se k přesunu do Prahy podle vlastních slov nechystá: k jeho oblíbeným, úspěšným koncertním destinacím však patří pražská Malostranská beseda a se slovenskou rockovou skupinou Korben Dallas plánuje taky koncert v pražském Lucerna Music Baru, což posluchačům na Reflex Stagi sdělil jako úplnou novinku.

David Stypka má kromě tří malých dětí taky další talenty - umí udělat webové stránky, jako grafik láme důležitý regionální časopis Pěstounovi, vyrábí cool prsteny ze dřeva… a tak dále. V posledních letech se ale snaží věnovat hlavně skládání písniček a obecně hudbě: začal dokonce skládat i pro jiné interprety, na světě už je písnička pro Lenku Filipovou Na cestě, spolupracuje se skupinou Mirai. Z mladších let mu ale zůstala záliba v improvizaci: píše například denně na Instagram krátké verše, a stal se tak nedávno instabásníkem: „Pokud mě ještě nesledujete, určitě si mě přidejte,“ říká s úsměvem David Stypka, držitel Anděla za rok 2017 a muž se sklonem k melancholii a nihilismu (uvidíte na videu), což je právě to, čím jsou jeho písničky tak unikátní a krásné.

A mimochodem: náhoda tomu chtěla, že právě 21. července slaví David Stypka čtyřicetiny – však ho taky publikum stage Reflexu odměnilo na konci bouřlivým potleskem. A dostal od nás lahev růžového prosecca i s logem Reflexu!

Na snímky z festivalu Colours of Ostrava 2019 se podívejte v naší fotogalerii: