Zdeněk Hřib

Zdeněk Hřib Zdroj: Michael Tomeš, E15

Čína versus Praha: Asijská velmoc vyzvala primátora Hřiba a vedení města, aby nenarušovali vztahy

Čína vyzvala primátora Prahy Zdeňka Hřiba a vedení hlavního města k tomu, aby nepoškozovali čínsko-české vztahy, uvedl ve středu mluvčí čínského ministerstva zahraničí. Reagoval tak na dotaz, zda může potvrdit zprávy o tom, že Peking přijal protiopatření v souvislosti s údajně protičínskými akcemi hlavního města.

Podle mluvčího Keng Šuanga se rada české metropole i primátor v „jistou dobu zachovali velice špatně“ v otázkách čínské národní suverenity a klíčových zájmů, které se týkaly i Tibetu nebo Tchaj-wanu. Tyto kroky se podle mluvčího dotkly citů čínského lidu a narušily vztahy mezi oběma zeměmi.

Své námitky vůči pražské správě podle agenturní zprávy mluvčí dál neupřesnil. Podle všeho ale reagoval na dřívější Hřibovo prohlášení o změně takzvané sesterské smlouvy, kterou s Pekingem uzavřelo minulé vedení Prahy. Z něho chce současná rada hlavního města odstranit bod, kterým Praha uznává jednotnou Čínu.

„To je hlavní důvod, proč dotyčné strany a jedinci z Prahy nejsou v Číně vítáni,“ prohlásil dále mluvčí. Prahu a „další příslušné politiky“ vyzval, aby svůj postoj přehodnotili a přestali narušovat čínsko-české vztahy. „Jinak to nakonec poškodí jejich vlastní zájmy,“ dodal na tiskové konferenci, o níž ráno jako první informoval portál Echo24.

V červnu bylo zrušeno čínské turné orchestru PKF – Prague Philharmonia, které se mělo uskutečnit od 17. září až 5. října. Čínské úřady termín odložily na neurčito. Podle vedení PKF je důvodem, proč filharmonici přišli o povolení turné v letošním roce, právě Hřibovo prohlášení o změně sesterské smlouvy s Pekingem. Čína podmínila povolení k turné PKF – Prague Philharmonia kritikou postojů vedení Prahy, to však filharmonie odmítla.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) na konci dubna oznámil, že se sejde s čínským velvyslancem kvůli tomu, že Čína údajně ruší vystoupení českých kulturních institucí, jejichž název je spojen s Prahou.

Primátor se brání

Partnerství českého a čínského hlavního města má být apolitické a pokud jde o vztahy obou zemí, Čína by se měla zaměřit na plnění investic v tuzemsku, které v minulosti slíbila. Uvedl to pražský primátor Zdeněk Hřib. Zástupci pražské koalice se před nedávnem shodli na tom, že ze smlouvy o partnerství s Pekingem odstraní článek obsahující souhlas s politikou jedné Číny, která neuznává nezávislost Tchaj-wanu.

„Vyjmutí nadbytečné politické deklarace ze smlouvy o partnerských městech mezi Pekingem a Prahou nevnímám jako narušování česko-čínských vztahů. Chceme mít apolitická partnerství založená na kulturní výměně, která budou oboustranně výhodná,“ uvedl primátor v prohlášení. Dodal, že Čína se naopak celou situaci pokouší zpolitizovat a že Peking ve smlouvách například s Londýnem nebo Rigou podobnou deklaraci rovněž nemá. „Není důvod, proč by ji tam měla mít Praha,“ řekl Hřib.