Půjčka, nebo nákup na splátky, co je lepší?

Půjčka, nebo nákup na splátky, co je lepší? Zdroj: Hello bank!

Pračka na splátky, nebo s klasickou půjčkou? Poradíme, co se vám víc vyplatí

Automatické pračky nám ulehčují život už přes 100 let. Dovedou nám ale i pěkně zavařit. Mnohdy totiž těsně přežijí dvouletou záruční dobu a odporoučí se ve chvíli, kdy koš na prádlo nejvíce přetéká. Pokud nemáte v takovém případě peněz nazbyt, můžete si nový spotřebič koupit na splátky přímo v obchodě nebo si na něj vzít úvěr, který máte předem schválený. Co je výhodnější a kdy se vám vyplatí která varianta?

Třetina domácností si nemůže neočekávaný výdaj dovolit

Rozbitá pračka může řadě rodin udělat zásadní díru do rozpočtu. Ne každá domácnost má totiž na účtu rezervu, na kterou může v případě potřeby sáhnout.

Z výzkumu Českého statistického úřadu vyplývá, že třetina domácností si nemůže dovolit neočekávaný výdaj ve výši kolem 10 000 Kč. Musí tak situaci řešit úvěrem nebo nákupem na splátky. Často totiž stojí oprava rozbitého spotřebiče paradoxně víc než přístroj úplně nový.

Nepříjemnou rodinnou situaci často zažehná nákup na splátky nebo půjčka

Chodit prát k sousedce naštěstí většina rodin nemusí. V dnešní době existuje hned několik finančních produktů, které pokryjí i nečekané výdaje. Že tyto možnosti lidé rádi využívají, potvrzuje průzkum České bankovní asociace (ČBA). Podle něho splácí v současnosti nějaký úvěr 27 % Čechů. Bílé zboží je přitom na 2. místě v seznamu položek, na které si lidé půjčují nejčastěji, hned za elektronikou.

Nákup na splátky má své plusy i mínusy. Jednou z výhod je, že si půjčujete přesně jen na jednu konkrétní věc.Nákup na splátky má své plusy i mínusy. Jednou z výhod je, že si půjčujete přesně jen na jednu konkrétní věc. | Hello bank!

Je lepší vzít si úvěr předem, nebo koupit pračku na splátky?

Dříve se výrobci praček snažili, aby jejich spotřebiče vydržely v domácnosti co nejdéle. Dnes si na jejich klesající životnost stěžují i zkušení opraváři. Mohou za to především dvě věci. Pračku si už nehýčkáme jako pomocníka, kterého jednou podědí naše děti, a podobně k ní přistupují i sami výrobci. Pro ně je naopak ideální, když si u nich za pár let objednáte nový model.

Pokud nemáte dostatek financí, můžete koupi hradit pomocí půjčky nebo nákupem na splátky. Pojďme se podívat, v čem se liší, jaké mají výhody a co bývá někdy problémem. Díky porovnání získáte lepší představu o tom, která možnost je vhodná právě pro vás.

  • Plusy a mínusy nákupu na splátky

+ Vše vyřídíte přímo při nákupu zboží u obchodníka, ať už v kamenné prodejně, nebo v e-shopu.

+ Půjčíte si přesně tolik, kolik na pořízení dané věci potřebujete.

+ Nejste omezeni minimální částkou, od které je možné získat klasickou půjčku.

- Nákup na splátky řešíte přes smluvního partnera konkrétního obchodu – nemůžete si tak příliš určovat podmínky služby a obchodník vám vždy nemusí nabídnout nejvýhodnější nabídku.

- Prodavači v obchodech nemusejí být obeznámeni s detaily nákupu na splátky.

- Někomu může být nepříjemné si v obchodě říct o nákup na splátky.

Koupě pračky na splátky se vyplatí, když na pořízení spěcháte a preferujete rychlé a pohodlné vyřízení na jenom místě. Jednoduše přijdete do prodejny nebo na e-shop, vyberete si zboží a při placení vyřídíte žádost o spotřebitelský úvěr, která nezabere víc jak půl hodinky.

Například Hello bank! zajišťuje jako jediná bankovní společnost na českém trhu nákupy na splátky u více než 1 800 obchodních partnerů. Na počkání vám schválí splátky na zboží v hodnotě až 300 000 Kč a platit je začnete nejdříve následující měsíc.

Nákup na splátky sjednáte přímo na prodejně a domů odcházíte s potřebným zbožím.Nákup na splátky sjednáte přímo na prodejně a domů odcházíte s potřebným zbožím. | Hello bank!

  • Plusy a mínusy klasické půjčky

+ Můžete si vybrat poskytovatele, a ovlivnit tak podmínky úvěru.

+ Můžete si půjčit více peněz, než kolik stojí nový spotřebič, a využít je i na jiné projekty.

- Půjčku máte předem schválenou, a do obchodu tak jdete s plnou peněženkou. Půjčku musíte řešit v předstihu a její vyřízení trvá obvykle o trochu déle než pár desítek minut.

- Získat obnos v nižších částkách může být problém, anebo se bude jednat o drahé mikropůjčky.

Klasický úvěr vám bude vyhovovat, pokud patříte k těm, kdo si chtějí vybrat poskytovatele úvěru sami. Zároveň ho ocení náročnější zákazníci, kteří si plánují pořídit dražší spotřebič. Nejmodernější pračky stojí kolem 70 000 Kč, takže minimální částku potřebnou pro sjednání úvěru bez problémů přesáhnou.

V Hello bank! vám poskytnou půjčku na cokolivod 20 000 až do výše 1 000 000 Kč. Celé sjednání může proběhnout online a nabídku s garantovaným úrokem dostanete už za 9 minut.