Chátrající vily na Letné

Chátrající vily na Letné Zdroj: Tomeš Michael

Chátrající nádraží Vyšehrad
Chátrající palác Svět. Budova stojí na nároží Elsnicova náměstí, ulic Chocholouškova a Zenklova v Praze 8-Libni nedaleko od Rokytky.
Chátrající nádraží Vyšehrad
Nádraží Vyšehrad, secesní nádraží bylo uvedeno do provozu v prvních letech dvacátého století.
Chátrající vila na pražské Letné.
9
Fotogalerie

Chátrající ruiny hyzdící tvář Prahy: Někteří majitelé čekají na to, až jejich slavné domy spadnou

Matička měst Praha – to nejsou jen turisty obdivované pamětihodnosti, krásné domy a jiné architektonické skvosty. Při procházkách hlavním městem můžete narazit i na řadu domů, které jsou prázdné a ve špatné kondici. Podle databáze odborného serveru PrázdnéDomy.cz je aktuálně v hlavním městě 69 památkově chráněných nemovitostí, které chátrají.

Mezi nejkřiklavější případy patří secesní nádraží Vyšehrad, funkcionalistický Palác Svět na Palmovce nebo vily na Letné nedaleko fotbalového stadionu Sparty.

Někteří majitelé zchátralých památek jsou fyzické osoby ze zahraničí, často například z Itálie. Další vlastníci se skrývají za anonymními firmami registrovanými v daňových rájích. Mezi majiteli ruin ale nechybí ani známá developerská firma stavějící obchodní centra a kanceláře.

V některých případech se soukromí majitelé netají tím, že by nejraději viděli svou památku padnout a místo ní vybudovat novostavbu. Třeba v případě vinohradské vily v ulici Na Šafránce to zašlo až tak daleko, že se vlastník pokusil prázdnou rondokubistickou památku na konci minulého roku zbourat. Úplné devastaci zabránil jen zásah radnice. Jiné chátrající nemovitosti ale v posledním období díky realitní konjunktuře ožívají.

Více se dozvíte v článku na webu E15.cz >>>