Normalizace

Normalizace Zdroj: Marek Douša

Karel Steigerwald: Duo zla, Zeman s Babišem, likviduje svobodu. Vy se na to díváte

Babiš nechce do vězení. Zeman mu pomůže. Chce vládnout autoritativně a definitivně zničit ČSSD. Babiš mu v tom pomůže. Oběma pomohou komunisti a Okamura. Nově také mladý Klaus. Všem, kteří Zemanovi pomohou, Zeman také pomůže. Dá jim odstřižky moci.

Babiš už první housle nehraje, Zeman ho zkrotil. Má lepší pozici, vězení se nebojí, Babiš ano. Až Zeman vypudí ministry ČSSD z vlády, dosadí tam své agenty. Ať už z ČSSD, SPD, nebo odkudkoli. Bude tomu říkat „doplněná vláda koalice“. Když se ještě víc shrbí ti, kdo tam jsou teď, mohou tam i zůstat. Parta Zeman, Babiš, Okamura, Filip a dva Klausové buduje autoritativní stát. Je pro to ideální čas.

Zas jim to seberou

Mnozí lidé budou rádi, konečně přestane svoboda. Parta jim slíbila peníze, nějaké jim už dala, aby je nalákala. Radovat by se neměli, co dostanou, zas jim seberou. Už zas lezou lidi do chomoutu. Postup je trapně podobný jako v roce 1948, když Gottwald doplnil koaliční vládu svými agenty. Tenkrát pomohla k moci Gottwaldovi i ČSSD, ten ji pak zničil. Dnes pomáhá Zemanovi, ten ji za to ničí.

Polovina lidí se na nové pořádky těší. Dostane se na majetky té druhé poloviny. Ta je v klidu, říká, že se nic neděje. Pokud se nikdo nevzepře, za pár týdnů budeme mít nový autoritativní režim Zeman–Babiš. Asi za třicet let budou naši potomci zas jásat, když přijdou noví osvoboditelé.

Smutný byl pohled na polovinu národa, která v roce 1948 vítala hrobaře svobody. A ještě smutnější byl pohled na druhou polovinu, která jen nečinně trpěla. Prezident Beneš to řekl za všechny: Nevystavím národ občanské válce. Jenže to právě měl. Skoro půlka národa chtěla do ruského chřtánu, druhá ne. Ruský chřtán je tu zas a polovina národa ho zas nevidí. Znovu se hraje stará tragikomedie z estébácké republiky.

Mocibažnost

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!