Donald Trump - ilustrační snímek

Donald Trump - ilustrační snímek Zdroj: ČTK/AP/Mark Humphrey

Trumpova vláda rozhodla o dalším zpřísnění azylových podmínek

Americká vláda udělala další krok k ukončení azylové ochrany středoamerických migrantů, když upřela právo na azyl osobám vstupujícím na americké území ze třetí země, nikoli tedy přímo z domovského státu. Rozhodnutí kabinetu Donalda Trumpa, které dnes otiskl úřední věstník, vstoupí v platnost v úterý. Podle médií je nová restrikce namířena proti uprchlíkům z Guatemaly, Hondurasu a Salvadoru, kteří se snaží proniknout do USA přes Mexiko.

Podle dosud platných regulí neměli právo na azyl pouze migranti přicházející do USA z takzvaných bezpečných zemí. Tento status má na severoamerickém kontinentu jen severní soused USA Kanada, na Mexiko se nevztahuje. Podle nedávné dohody mezi Spojenými státy a Mexikem sice měly země ležící na jih od USA o rozšíření seznamu bezpečných států jednat, nic ale zatím dohodnuto nebylo.

Podle agentury AP je prakticky jisté, že nové vládní rozhodnutí opozice a lidskoprávní aktivisté zažalují, stejně jako se to stalo v případě řady dalších vládních dekretů omezujících migraci. Vládní úředníci tvrdí, že krok má odstranit mezery v zákonech a zmírnit krizovou situaci na jižní hranici USA vystavené silnému náporu přistěhovalců.

Podle vládních statistik přejde americko-mexickou hranici měsíčně několik desítek tisíc středoamerických rodin. Navzdory odmítavé rétorice Bílého domu a přijatým vládním opatřením jejich počty neustále rostou. Imigrační soudy jsou zavaleny 800.000 žádostí o azyl, na jejichž vyřízení budou migranti čekat léta. Loni například bylo vyřízeno kolem 160.000 žádostí o azyl, s kladným výsledkem přes 13.000.