Ostrov Krk

Ostrov Krk Zdroj: Profimedia.cz

Do Chorvatska přijelo v první polovině roku o 6 procent více turistůnež loni

Počet návštěvníků Chorvatska stoupl v první polovině roku meziročně o šest procent na 6,9 milionu. Počet přenocování v zemi, která loni obhájila prvenství co do oblíbenosti mezi českými turisty, se zvýšil o tři procenta na 26,3 milionu. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil chorvatský turistický svaz (HTZ) a z nichž cituje agentura APA.

Ze zahraničí přicestovalo v období do konce června 5,85 milionu turistů, což je ve srovnání se stejným obdobím loni o šest procent více. Nejvíce přenocování připadlo na návštěvníky Německa (5,4 milionu přenocování), za nimi následovali Rakušané (2,33 milionu), Slovinci (2,3 milionu) a Britové (1,4 milionu). Nejčastěji vyhledávanými turistickými místy byla města Dubrovník, Rovinj, Záhřeb, Poreč a Split.

Letošní růst návštěv i přenocování je ale výrazně nižší než v předchozích letech, kdy býval ještě dvouciferný, upozornila agentura APA. V první polovině roku 2018 činila míra růstu příjezdů 23 procent a růstu přenocování 25 procent. Vyšší čísla očekává šéf HTZ Kristijan Staničić podle chorvatských médií v červenci a srpnu.

V měsíci červnu do Chorvatska přijelo 3,13 milionu návštěvníků, kteří zde uskutečnili 15 milionů přenocování, což je meziročně o deset respektive o osm procent více. Nejvíce přenocování jde za Němci - 3,7 milionu, dále pak za Rakušany a Slovinci. Na čtvrtém místě se podle webu HTZ umístili Češi (884.000 přenocování), pátí byli Poláci (856.000).

Loni bylo Chorvatsko opět nejoblíbenější zahraniční destinací Čechů, na dovolenou jich tam ale vyrazilo nejméně za poslední tři roky. Podle údajů Českého statistického úřadu o cestách delších než čtyři dny šlo o 813.000 českých turistů. Chorvatsko žebříčku vévodí posledních 20 let. Výjimkou byl rok 2015, kdy ho předčilo Slovensko.