Video placeholde

Ekonomka: Zaostáváme, politici lidem lhali, hrozby před námi jsou strašně velké. Je tu socialismus pro vyvolené

Rizika před námi jsou strašně velká. Ekonomka Ilona Švihlíková říká, že česká ekonomika se musí změnit, jinak bude mít problémy. Je závislá na okolních státech a většina firem je v podřízeném postavení, navíc měla kvůli tlaku ne levnou práci taktiku rozvojové země. Problém je ale taky to, že privilegovaná skupina lidi a firem na státu parazituje a píše si zákony na míru.

Švihlíková mluví o rentiérském kapitalismu, nebo taky socialismu pro vyvolené. Rentiéři těží ze zvýhodněné pozice, získávají peníze od státu a díky propojení s politiky si upevňují pozici v systému. Nikdo na ně nemůže. Jde o velký problém všech vyspělých zemí, který se projevuje růstu nerovnosti. Lidé mají pocit, že jejich hlas není slyšet, a to už se projevuje v politice, symptomem je třeba Andrej Babiš.

Ekonomka tvrdí, že Česko se za posledních 30 let vyspělým zemím příliš nepřiblížilo. Vidíme to na mzdách nebo úrovni potravin. Prostě zaostáváme, a politici lidem po roce 1989 o dohánění Západu vědomě lhali. Hrozeb před námi teď je přitom hodně a stát by se podle Švihlíkové měl připravit.

Kalkulačku čisté mzdy naleznete zde >>>

Co bude za 30 let, ale nikdo neví. Švihlíková odsuzuje prognózu Národní rozpočtové rady, která předpovídá důchodovému systému tak, jak je nastavený, kolaps. Podle Švihlíková možná budeme díky technologiím bohatnout a bude třeba začít jinak danit. Třeba zatížit víc kapitál. Tvrdí, že se na nás řítí obrovské změny, a my musíme přestat uvažovat v zajetých kolejích.

Kdo jsou rentiéři a proč na ně nikdo nemůže? Připravuje se česká vláda na nevyhnutelné změny v ekonomice? Lhali politici o dohánění Německa lidem záměrně? A proč Česko naráží na strop růstu mezd?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>