Rackomix

Rackomix Zdroj: Archiv nakladatelství Labyrint

Šok! Český komiksový hrdina je synem zpěváka Iggyho Popa!

Nejlepší český původní dětský časopis posledních let je bezesporu Raketa, kterou vydává vydavatelství Labyrint. A k dětskému časopisu patří i komiksy. Časopis vychází už tak dlouho (od roku 2014), že jeho nejslavnější komiksová hvězda Doktor Racek to dopracovala až k samostatné knize sebraných příběhů.

Milada Rezková a Lukáš Urbánek, autoři Rackových příběhů, spolu tvoří už pěkných pár let. Kromě krátkých příhod pro Raketu pořídili svému hrdinovi také obrázkové knihy, jako třeba Doktor Racek jede na prázdniny či Doktor Racek na horách. A pak Rackomix, který si hrdina existující od roku 2008 dávno zasloužil.

Od Maxipsa Fíka k Rackovi

Urbánkův kresebný styl je přiznanou citací legendárního Jiřího Šalamouna. Jako poctu slavnému výtvarníkovi můžete v Rackomixu potkat zajíce z Maxipsa Fíka a další důvěrně známé motivy. Ty budou vyvolávat příjemnou nostalgii po příbězích dávno minulých, ale nezapomenutelných zejména pro rodiče dnešních dětských čtenářů.

Milada Rezková je ale zcela svá a její Doktor Racek vždy vyřeší každý problém. Speciálně pro novou knihu také vznikl první příběh, který v Raketě nikdy nevyšel. Asi jej více ocení rodiče než jejich ratolesti. Jde o příběh osvětlující původ hlavního hrdiny (v kontextu amerického komiksu by šlo o tzv. Origin).

Proč Iggy nenosí košile

Ukáže se, že Rackovým otcem není nikdo jiný než zpěvák Iggy Pop, který kdysi zatoužil vrátit se do kraje svých předků, k Berounce, protože mu jeho babička vyprávěla, že mu v žilách koluje kapří krev. A jak se tak Iggy koupe v Berounce, někdo mu zatím na břehu ukradne košili… Inu, tohle dětem asi nedojde, ale rozhodně jde o nejlepší Rackův příběh vůbec.

Doktor RacekDoktor Racek|Archiv nakladatelství Labyrint

V těch dalších zkrátka řeší problémy, ať se na svém motocyklu ocitne kdekoli. Ve Skryjích pomůže ukrytým trilobitům, pavoučici poradí, zač jít na maškarní, nebohému železničáři pomáhá získat dívku… Ostatně o lásku tu jde často, milostná trápení řeší Racek o poznání častěji než zlomeniny – a to je to doktor.

A ještě něco navíc

Ještě něco je v knize oproti Raketě navíc. Za každým příběhem následuje dvoustránka se zajímavými informacemi z různých oborů od ornitologie po gastronomii a tipy na nejrůznější aktivity a hry. Za prvním příběhem se třeba dozvíte mnoho zajímavého o košilích. Pokud bychom měli Rackovi něco vyčíst, pak snahu o zakončování každé epizody básničkou. Je evidentní, že na sebe autorka libreta ušila past: básně často působí zoufale, ba nepůvodně. Ale kdo z nás je bez chyby...

Jinak je komiks svěží a pojatý podle aktuálních scenáristických trendů v dětské literatuře; autoři vědí, co dělají, a svého hrdinu mají skutečně rádi. Stejně jako vaše děti.