Letiště Brno Tuřany

Letiště Brno Tuřany Zdroj: Shutterstock

Brněnské letiště odbavilo za půl roku 170 tisíc cestujících

Brněnské letiště v letošním prvním pololetí přepravilo 170.510 cestujících, což je meziroční nárůst o 18 procent. Letiště o tom informovalo v tiskové zprávě. Rok 2018 byl dosud rekordní, za celý rok v brněnských Tuřanech odbavilo letiště 500.727, letos očekává vedení letiště další růst. Za nárůst v prvním pololetí vděčí letiště zavedeným linkám do Milána a Berlína.

"Minimální dopad na provoz sezónních linek má výpadek Boeingů 737 MAX, kdy i přes malé snížení počtu původně naplánovaných letů se díky vyššímu vytížení letadel počet cestujících zvýšil. Za zmínku pak stojí měsíc červen, ve kterém jsme odbavili skoro 87 tisíc cestujících. Tolik jsme jich pro srovnání neměli ani v jednom z tradičně nejfrekventovanějších prázdninových měsíců v roce 2016," uvedl vedoucí přepravního provozu Letiště Brno Radek Lang.

V současné době z Brna létají tři pravidelné linky - do Londýna, Milána a od dubna tohoto roku do Berlína. Všechny linky obsluhuje letecká společnost Ryanair. Mezi letními destinacemi je tradičně největší zájem o lety z a do Řecka, Bulharska nebo Egypta. Červenec a srpen jsou nejrušnějšími měsíci z celého roku, loni o prázdninách využilo letiště v Brně 225 tisíc cestujících.

Letiště chystá investice. "Modernizace se v nejbližší době budou týkat hlavně oblasti bezpečnosti, technické údržby a technického zázemí letiště uvedl předseda představenstva Letiště Brno Milan Kratina. Připomněl, že letiště v Tuřanech je bránou nejen do Jihomoravského kraje či České republiky, ale i hranicí schengenského prostoru. "Jako takové musí splňovat všechny náležitosti a neustále se vyvíjet," dodal Kratina.

Vedení letiště i kraje usiluje o rozšíření množství linek, které by Brno spojily s dalšími evropskými městy.