Zdroj: Archiv

5
Fotogalerie

Blíží se sezóna festivalů. Co vám je zaručeně pokazí?

Festivalová sezóna je za rohem a pořadatelé se i letos doslova předhánějí, který z fesťáků bude ten nej. Ať už na nějaký vyrazíte někde doma nebo do zahraničí, čekají vás zážitky, na které jen tak nezapomenete. V dobrém nebo špatném? To ještě uvidíte. Tady jsou 4 věci, na které si dejte prostě pozor.

Fronty jak za totáče

Co mají velké akce společného? Fronty. Na fesťácích si je užijete do sytosti. Na pivo, na jídlo, na nabíjecí porty, na toalety, na stan, kde hraje vaše oblíbená kapela. A kde je, jak jinak, narváno. Prostě, ať jdete kamkoliv, všude máte pocit, že ten samý nápad mělo před vámi alespoň 100 dalších lidí. Radíme: obrňte si nervy trpělivostí dřív, než to celé začne kolonou aut pomalu se vlekoucí z hlavní silnice směr kemp.

Volné místo v kempu? Už jen u toalet nebo u tanečního stanu

Super, jste uvnitř. Konečně. Trochu to trvalo, ale už si můžete vydechnout. Vlastně ne. Nejdřív musíte postavit stan. Jediná volná místa jsou ale na tom nejvzdálenějším konci areálu nebo vedle toalet. To místo poznáte snadno – směřují k němu davy lidí. Cestu vám ukáží i hory navršených odpadků a nad ránem kravál uklízecí čety. Po celou dobu pak charakteristický chemický odér, který přerazí i vjemy ze stánku se spálenými langoši. Nelíbí se? Alternativou je místo vedle tanečního stanu, kde 24 hodin tepe svižné techno. Protože se tedy nevyspíte, máte aspoň trochu času se podívat po areálu.

Klobásky & langoše. Včera, dnes a zítra

Co je k jídlu? Taková ta klasika. Kdo ví, zda konzumování langošů patří k nějakému hromadnému iniciačnímu rituálu českého festivalového národa. Nebo co hůř, ta na přepáleném oleji utopená směs vody, mouky a česneku opravdu někomu chutná. Možná je to díky královské kombinaci kečup & eidam, kterou jsou na food stánku schopni obsypat libovolné jídlo. Kdyby ho ovšem měli. Ale ať berete langoše nebo spálené klobásky, jedno jim upřít nemůžete. Demokraticky spojují náhodné kolemjdoucí i tmelí starou partu: ve frontě na jídlo i v té nevyhnutelně následující před plastovými budkami.

Špatné počasí je jediná jistota

Kromě smrti a berňáka je jediná jistota to, že studené a deštivé počasí přijde v létě vždycky na víkend. Ani u nás asi není tradičního festivalu, který by se alespoň jeden ročník nekonal v dešti a na blátě. Ne každý hudební nadšenec má výdrž vhodnou na anglické Glastonbury, ke kterému rej víkendových Jožinů Zbážínů nebo dokonce plavba na loďkách skrz vytopený kemp neodmyslitelně patří. Vytrvalý déšť a zima dokáže prostě nejeden festival pěkně znechutit. A nic tomu nepomůže ani to, že vám v chladném odpoledni nebude rychle teplat pivo.

Pláštěnka nesmí ve vaší výbavě chybět

Ať už vyberete pláštěnku se zapínáním nebo pončo přes hlavu, užijete si díky nim i koncert v dešti. A v suchu jste nejen vy, ale i váš telefon nebo batoh, který se pod pláštěnku taky snadno vleze. Pláštěnka poslouží jako podložka na sezení, pod spacák a snadno ji strčíte i do menší kapsy. I jednorázové pláštěnky využijete opakovaně, doslova do roztrhání jejich igelitového těla.  A přitom vás nestojí víc než plný kelímek piva.