Babiš ukazuje Zemanovi své "notičky" na Čapím hnízdě.

Babiš ukazuje Zemanovi své "notičky" na Čapím hnízdě. Zdroj: ČTK

Vláda je nesmrtelná. Pokud ministři za ČSSD podají demisi, Zeman ji nepřijme a Babišova parta pojede dál

Podle všeho to vypadá, že současná vláda pod vedením premiéra Andreje Babiše je nezničitelná a doklepe to s přehledem do dalších voleb a nejspíš ještě dál. Mistr světa v ohýbání ústavy, prezident Miloš Zeman totiž opět uhodil hřebíček na hlavičku. Jan Hamáček vyhrožuje, že pokud nebude po jeho, tak jeho ministři odejdou z vlády, nicméně jak již Miloš Zeman všem dokázal, demisi přijmout nemusí. Tedy podle ústavy musí, ale dle výkladu Zemana není stanoveno kdy přesně.

Tím pádem jsme se dostali do situace, kdy ČSSD bude třeba chtít opustit vládu, ministři podají demisi, ale Miloš Zeman ty demise nepřijme. A ministři za ČSSD zůstanou i nadále ve vládě. Jednoduché a účinné. „Pan Hamáček si může vyhrožovat, jak chce, ale on nemá žádnou páku. Pan prezident je tady nejdůležitějším ústavním činitelem. Má mandát od lidí. Když se pan prezident rozhodne, že nepřijme demisi, tak žádná demise nebude a ministr chtě nechtě musí ve vládě zůstat. Tak to prostě je,“ připomněl nižší státní úředník a nikým nevolený viceprezident aka druhá první dáma Jiří Ovčáček.

„To je úplný nesmysl,“ kroutil hlavou Jan Markovský, právník specializující se na ústavní právo. Možná to je nesmysl, ale v současné době to není nereálné. Miloš Zeman dokazuje, že on je ten, kdo tu ve skutečnosti vládne.

V premiérském křesle do skonání světa

„Pokud budou útoky proti panu prezidentovi ze strany Pražské kavárny a některých médií pokračovat, ještě si rozmyslí, jestli vůbec budou příští parlamentní volby. Jak jistě víte, je to právě prezident, kdo určí termín voleb. Pokud prezident termín neurčí, žádné volby nebudou a vláda bude vládnout dál. Takže si na pana prezidenta dávejte pozor a nechtějte ho nahněvat,“ pohrozil jménem Miloše Zemana nižší státní úředník, kterému se při vyhrožování přihodila nárazová erekce.

Možná se to může zdát přitažené na vlasy, ale současná situace kolem ministra Staňka, kdy Miloš Zeman jeho demisi nepřijal, může znamenat jen jediné. Miloš Zeman ukazuje svou moc a trénuje na případné odvrácení pádu vlády.

Jedinou pojistku proti Miloši Zemanovi má premiér Andrej Babiš, který může proti prezidentovi podat kompetenční žalobu. Ten to však nikdy neudělá. Slyšíte? Nikdy! Andrej Babiš potřebuje být s prezidentem kamarád, a to nejen proto, aby dostal amnestii, až půjde sedět, ale hlavně proto, aby ho Miloš Zeman udržoval v premiérském křesle do skonání světa. Jak totiž jistě víte, je to právě prezident, kdo jmenuje předsedu vlády.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Odmítnout plošnou demisi všech ministrů ČSSD se Miloš Zeman asi (zatím) nechystá, s demisí ministra Staňka si ale radost udělat umí.