Andrej Babiš a jeho Čapí hnízdo

Andrej Babiš a jeho Čapí hnízdo Zdroj: fotomontáž Jan Ignác Říha

Karel Steigerwald: Čapí obchvat u Olbramovic aneb Jsme v rukou Babišových banditů

Kdo ještě nechápe, co to znamená řídit stát jako firmu, nechť si povšimne posledního čapího obchvatu u Olbramovic. Není to nic složitého.

Agrofert koupil od soukromníků pozemky u Olbramovic, na kterých měl být postaven čapí obchvat, za šedesát korun za metr čtvereční, protože věděl, že na nich bude stát obchvat. Když akce pokročila, prodal tytéž pozemky státu za osminásobnou cenu. Tu zvýšilo ministerstvo dopravy, které také patří Agrofertu.

Jako poslední krok celé operace zrušilo totéž ministerstvo stavební povolení pro výstavbu obchvatu, který by mohl rušit hosty čapího hotelu. Využilo k tomu mnoha úředních chyb v projektu toho obchvatu, které spáchali úředníci mnoha kompetentních institucí státu Česká republika.

Z korupce není nikdo podezřelý, protože všichni státní účastníci loupeže také patří Agrofertu a nebylo nutno je podplácet, protože vyhovět Agrofertu bylo jejich úřední povinností.

Je to jeden z příkladů vyhubení korupce, jak to Babiš slíbil. Ale můžete to také chápat jako krádež, společně organizovanou bandity z Agrofertu a jeho státu. Oloupen byl stát a občané Olbramovic, kteří už nemají pozemky, zato statisíce aut, která projíždějí jejich obcí, jim na krku zůstaly. Zisk naopak zůstal Agrofertu, který krádež organizoval.

Ačkoliv je tento zločin veřejně známý, vyšetřování nebylo zahájeno, protože orgány, činné v trestním řízení, patří státu, který patří Agrofertu. Nejedná se tedy o zločin, nýbrž o řízení státu firmou Agrofert, jak to premiér slíbil. Voliči z toho mohou mít jen radost, Babiš slovo dodržel.