.

. Zdroj: BEST DRINK, s.r.o.

Víte, jak správně pít absinth?

Ochutnali jste někdy absinth? Pokud vás jeho chuť moc neoslovila, možná je na vině jeho nesprávná příprava.

Absinth (v originále absinthe) je velmi silný alkoholický nápoj. Svým až osmdesátiprocentním obsahem alkoholu se tento bylinný koncentrát řadí mezi nejsilnější bylinné koncentráty. Lepší digestiv ale hned tak nenajdete.

Pelyněk, anýz a fenykl

Za jeho ojedinělou chutí stojí kombinace tří bylinek - pelyňku, anýzu a fenyklu. Ty se se naloží do alkoholu a určitou dobu se tzv. macerují. Jeho následnou destilací vznikne tzv. čistý absinth, jemuž se říká blanche (v překladu bílý nebo čirý). Konečný produkt s nezaměnitelnou zelenou barvou se pak nazývá verde (zelený).

Umělá barviva do absinthu nepatří

O to, aby nápoj dostal jeho příznačnou zelenou barvu, se zaslouží další bylinky, jako jsou yzop či mellisa. Respektive chlorofyl, jenž se během dalšího louhování do nápoje uvolňuje. Někteří výrobci do produktu samozřejmě přidávají zelené barvivo, výsledkem ale rozhodně není originální absinth. Ten sestává jedině a pouze z bylinek, chemie do něj nepatří.

Jak absinth správně pít?

Jak pít absinth? Absinth je typický pro svou jedinečnou hořkou chuť. Jeho pití mnozí přirovnávají k rituálu. Díky vysokému obsahu alkoholu se rozhodně doporučuje tento destilát naředit s vodou, a to dle chuťových preferencí uživatele. Většinou se nápoj každopádně míchá v poměru 1:3. Na jeden díl absinthu tak připadají tři díly vody.

K míchání použijte karafu, nebo speciální lžičku

K přesnému odměření slouží speciální sklenice s 5cl odměrkou na dně. Smícháním s vodou ve zmíněném poměru se obsah alkoholu v nápoji sníží na zhruba dvacet procent. Namíchat si ale samozřejmě můžete absint silnější i slabší.

Když je pití rituálem

Ovšem pozor, již jsme zmínili, že příprava absinthu i jeho pití je rituálem. S tímto vědomím je třeba přistupovat i k samotnému míchání. Studenou vodu do nápoje přilévejte velmi pomalu. Ideální je k tomu použít buď karafu, tradiční fontánu či k tomu určenou lžičku s kostkou cukru. V tom případě bude výsledný nápoj o něco sladší. V každém případě by měl mít mléčnou až mírně nazelenalou barvu. Chutná? Pak si svůj „výrobní postup“ zapamatujte a příště jej zopakujte.

Pijte s rozumem

Asi vám nemusíme klást na srdce, že ke konzumaci alkoholu byste měli přistupovat s rozumem. Tedy to nepřehánět. Nejenom za volant a k osobám mladším osmnácti let alkohol nepatří! Pozor si dejte i na jeho konzumaci za teplých letních dní, která může vést k dehydrataci. Spolu s alkoholem si proto dopřávejte i hodně vody. Přiťukáváme si přeci na zdraví, ne na kolaps organismu, že?