Parlament už zase selhává, prezident vítězí a premiér je v podmínečném otroctví. A co na to Letná?

Parlament už zase selhává, prezident vítězí a premiér je v podmínečném otroctví. A co na to Letná? Zdroj: Jan Ignác Říha

Mezníkem v české politické kultuře by bylo, kdyby Andreje Babiše proti Miloši Zemanovi nějakou peticí podpořila občanská skupina, pracovně ji nazvěme Letná 2019.
Milost pro Babišovu rodinu v kauze Čapí hnízdo se vznáší někde v pozadí vztahu prezidenta a premiéra
Prezident na premiéra pálí zatím jen slepými náboji
Čtvrt milionu lidí na Letné. Obří demonstrace proti Andreji Babišovi zaplnila celou pláň
Čtvrt milionu lidí na Letné. Obří demonstrace proti Andreji Babišovi zaplnila celou pláň
12
Fotogalerie

Bohumil Pečinka: Parlament selhává, Zeman vítězí a Babiš je v podmínečném otroctví. A co na to Letná?

V politice jsou věci, k nimž nejde mlčet. Když prezident republiky na schůzce s premiérem a ministrem vnitra odmítá jejich požadavky na výměnu ministra, musí vedení Parlamentu a opozice podpořit premiéra, i kdyby s ním tisíckrát nesouhlasilo. Jde o víc než o Babiše, jde o pravidla fungování státu, která se zítra mohou obrátit i proti nim.

Představte si tuto situaci. V Česku dojde ke kolapsu státní elektrárny a média k tomu budou mlčet, aby si nezhoršila pozici u vládních představitelů. Všichni se shodnou na tom, že by šlo o profesní selhání.

Obcházení ústavy

V podobné situaci se koncem minulého týdne ocitli šéfové Parlamentu (Poslanecká sněmovna, Senát) a kompletně celá opozice, která nedokázala rychle a hlasitě reagovat na obcházení ústavy v podání prezidenta republiky.

Poslanci a senátoři nepochopili, že Parlament je svébytné těleso, které musí kontrolovat výkonnou moc. Teprve ve druhém sledu jsou poslanci a senátoři politickými hráči s dresy, na nichž je napsané ANO, SPD, ODS nebo KSČM.

Babiše sice můžou nenávidět, ale jde o premiéra České republiky, který reprezentuje určitou instituci, jíž jiná instituce (prezident republiky) upírá její ústavní práva. Jejich povinností je vystoupit na jeho obranu.

 

O co jde? Andrej Babiš se není schopen domoci výměny ministra koaliční vlády, která se mu kvůli tomu bortí. Jestli těmto postupům chtějí například šéfové Parlamentu (Vondráček, Kubera) blahosklonně přihlížet, pak by měli uvažovat o návrhu na zrušení obou institucí, v jejichž čele stojí. Pak to není Parlament, ale penzijní pojišťovna.

Proč to dělá?

Proč to Zeman vlastně dělá? Tuhle otázku si v minulých týdnech kladla řada lidí.

 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!