Tomio Okamura by si měl důkladně prohlédnout Národní muzeum

Tomio Okamura by si měl důkladně prohlédnout Národní muzeum Zdroj: Jan Ignác Říha / ČTK

Vlastenec Okamura nezná historii, měl by povinně navštívit Národní muzeum. A nechat se tam vycpat

Chápu, že pan Okamura, hlavní český vlastenec, to v Čechách moc nezná. A zvláště to nezná v Praze, kde je poslancem Parlamentu. Pokud se neorientuje v lokacích nevěstinců či veřejných WC, je to v pořádku. Když však nezná ani jména českých osobností napsaná na Národním muzeu, měl by tam delší nějakou dobu pobýt, aby se dovzdělal. A v muzeích mají nejradši lidi vycpané.

„Jan Hus jako první u nás přinesl dvě zásadní myšlenky, které odstartovaly celoevropskou reformaci a boj za svobodu a rovnost, jak občanskou tak sociální. Hus kázal dvě pravdy – lidé jsou si všichni před Bohem rovni a pán, který je špatný, má být svržen, ať je to král, nebo papež. Ne Mojžíš, ne král pozemský, ne papež! Jejich nařízení nezavazují, nejsou-li ve shodě s přikázáními Kristovými. Jan Hus hlásal jinými slovy absolutní přímou demokracii, kdy lidé mají přirozené právo svrhnout špatné vládce, nebo odmítnout špatné zákony. Tohle právo lidu mít svrchovanou moc nad svou zemí a svými životy je dodnes elitami i u nás občanům upíráno. Neměli bychom zapomínat, za co a proč vládcové Evropy nechali Jana z Husa upálit. Umíral v bolestech a dobrovolně proto, aby obhájil naše právo na svobodu vládnout nad svými životy. Bojujme za to i dnes, ať Mistr Jan nezemřel zbytečně,“ napsal Okamura, hlavní český vlastenec z Japonska, na výročí upálení Mistra Jana Husa na svůj Facebook.

Umí číst jen japonsky?

Myslím, že lehké naznačení návaznosti politiky SPD na tradici Jana Husa neškodí, a že je poučné. Například s islámskými imigranty Hus tak zatočiI, že tu žádní nebyli. I mne, ještě za komunistického režimu, v rámci občanské nauky pro 7. ročník základních škol vysvětlili, že Ježíš Kristus byl první komunista. Proměnil na svatbě vodu na víno, a lid se demokraticky a bez ohledu na třídní rozdíly ožral. Takže Okamurova poznámka je plně věcná. Dále se v ní ale dočteme: „Dnes si připomínáme upálení mistra Jana Husa. Největšího českého reformátora a jednu z největších a nejzásadnějších osobností našich dějin. Je příznačné, že zatímco Masarykova první republika i čeští obrozenci v boji za svobodu a suverenitu našich národů se otevřeně a velmi hlasitě k mistru Janovi hlásili, tak dnešní elity Jana Husa pomíjí mlčením. A je příznačné, že Jan Hus není mezi význačnými českými osobnostmi na vnější fasádě Národního muzea. Jak včerejší, tak dnešní páni dobře vědí, proč o Husovi raději pomlčet.“ Tím příspěvkem se pan poslanec Okamura usvědčil z něčeho, čím by asi poslanci – a zvláště vlastenečtí – neměli trpět. Nevím přesně z čeho, možností je několik.


 

Z Facebooku Tomia OkamuryZ Facebooku Tomia Okamury|Facebook


První možností je, že se Okamura na své nedávné demonstraci před budovou Národního muzea na pražském Václavském náměstí, kde se hajlovalo, neotočil. Takže patřil jen na demonstranty, nepodíval se na fasádu muzea za svými zády, a nevšiml si proto, že tam Hus fakt je.

Druhou možností je, že pan Okamura neumí číst.

Třetí možností pak je, že Okamura čte jen japonsky – a je pravda, že nic jako ヤンフス skutečně na té fasádě napsáno není.

Každopádně zůstává smutnou skutečností, že to pan Okamura neví.

Soukup ostudně chybí. Zatím

Trochu smutné je, že kromě fasád nekouká pan poslanec Okamura ani na Wikipedii. Tak by skutečnost, že Hus na té fasádě opravdu je, našel snadno. A ještě smutnější je, že pan Okamura asi ani nedívá na televizi. „Dvaasedmdesát jmen české historie“ byl cyklus portrétů České televize o dvaasedmdesáti významných osobnostech, jejichž jména jsou napsána pod okny Národního muzea v Praze. Hus byl jedenáctý. Nebo je možné, že pan Okamura sleduje jen TV Barrandov. A je pravdou, že jméno pana Soukupa na fasádě Národního muzea není. Já dodávám – zatím!

Každopádně platí, že to pan poslanec Okamura v Národním muzeu zatím nezná, a to je pro českého vlastence opravdová ostuda. Proto se domnívám, že by měl v muzeu pan Okamura pro zvýšení vlasteneckých kvalit SPD v Národním muzeu nějakou dobu pobýt a dovzdělat se. A připomínám – nemusí ani platit vstupné! Když se nechá vycpat, jistě ho tam rádi vystaví zadarmo.