Lípová socha Melanie Trump ve slovinské Sevnici, kde první dáma vyrostla

Lípová socha Melanie Trump ve slovinské Sevnici, kde první dáma vyrostla Zdroj: Jure Makovec/AFP/Twitter

Lípová socha Melanie Trump ve slovinské Sevnici, kde první dáma vyrostla
Lípová socha Melanie Trump ve slovinské Sevnici, kde první dáma vyrostla
Lípová socha Melanie Trump ve slovinské Sevnici, kde první dáma vyrostla
3
Fotogalerie

Melania Trumpová jako „strašák do zelí“. První socha první dámy USA stojí v jejím rodném Slovinsku

V městečku na jihu Slovinska, kde vyrostla americká první dáma Melania Trumpová, byla tento pátek odhalena její socha v životní velikosti. Vznikla spoluprací dvou umělců – Američana Brada Downeyho, který byl zadavatelem, a amatérského Slovinského výtvarníka Aleše Župevce, jenž ji vytvořil. Zda je dílo povedené, se neshodnou místní ani ti, kteří pozorují z povzdálí. Někteří ji nazývají strašákem do zelí, jiní se jí zastávají.

Dřevěná Melania se ukázala světu v pátek poblíž pětitisícového města Sevnica na jihu Slovinska. Sochu si objednal americký konceptuální umělec Brad Downey, který žije v Berlíně. Socha vzbuzuje kvůli nerealistickému provedení kontroverze, nejedná se ale o klasickou výtvarnou poctu jako takovou. Dílo je součástí Downeyho výstavy v Lublani, jejímž tématem jsou právě slovinské kořeny první dámy. „Chtěl jsem pouze vést dialog se svou zemí o aktuální politické situaci,“ vysvětluje Downey.

Sochu Downey nezhotovil sám, nechal ji na starost místnímu umělci Aleši Župevci, který Melanii vyřezal motorovou pilou přímo do kmene živé lípy. Župevc, známější jako „Maxi“, dostal při tvorbě volnou ruku. Jediným požadavkem bylo, aby socha měla šaty stejné barvy, do jaké se oblékla Melania na manželovu inauguraci v roce 2017. Župevcův slavnější kolega je prý s výsledkem nadmíru spokojen. „Chápu, že lidem připadá, že se fyzicky nepodobá skutečné Melanii. Dílo je ale naprosto úžasné,“ pochválil Downey svého spolupracovníka.

Výsledná skulptura je hrubě opracovaná, může připomínat kubistickou linii, stejně tak tvář nápadně evokuje kubisty. Kostýmek, který první dáma oblékla na inauguraci Donalda Trumpa, je trefně vystižen dobrou uměleckou zkratkou. Figura se tyčí nad řekou Sávou ve „státnickém“ mávajícím gestu, jakým Melania zdravila spolu s manželem Američany po uvedení do úřadu.

Někteří z pěti tisíc obyvatel Sevnice nejsou spokojeni, sochu nazývají buď strašákem do zelí kvůli umístění „uprostřed ničeho“ nebo Šmoulinkou. „Není to v pořádku, je to ostuda,“ řekl jeden z místních. Jiná rezidentka si zase myslí, že socha byla dobrý nápad, protože Melania je „slovinská hrdinka, která dobyla Spojené státy“.

V díle asi není nutné hledat snahu o věrné zobrazení, spíše zakódované umělecké sdělení až provokaci, což ostatně potvrzuje i lublaňská galerie, která otevírá veřejnosti Downeyho výstavu. „Možná se jen přespříliš snažíme najít smysl v něčem, co je pouhý žert. Kdo ví,“ nechávají pořadatelé otevřené vyznění celé výstavy. Pro Downeyho bylo podstatné poukázat mimo jiné na to, že Župevc, který lípovou Melanii zhotovil, se narodil ve stejné nemocnici a ve stejný rok jako první dáma Spojených států. „Chci se tomu postavit. Ona má půlku Ameriky a já nemám nic,“ říká Župevc ve videu, které je součástí výstavy.

A jeden mistrovský kousek se Downeymu musí nechat, a to že na svou výstavu perfektně upoutal pozornost. Kdo ví, třeba teď, v době dovolených, bude turistickým hitem.