Video placeholde
Režisér Martin Krejčí
Režisér Martin Krejčí
Režisér Martin Krejčí
3
Fotogalerie

Režisér Martin Krejčí: Přijetí svého filmu ve Varech jsem se hodně bál

Natočil desítky špičkových reklam pro ty nejznámější značky, jeho krátký snímek Fricasse zaujal na festivalu v Cannes a v rámci letošního ročníku MFF KV před filmy z festivalových znělek nejčastěji pouštějí jeho nejnovější, tu s Jiřinou Bohdalovou. Český režisér Martin Krejčí ovšem do Varů přivezl především svůj americký film. Jmenuje se Podivuhodná dobrodružství Paula Harkera a byl přijat vesměs s nadšením.

Hlavním hrdinou atmosférického celovečeráku, v němž si co do imaginace Gilliamova Krajina přílivu podává ruku s Andersonovým Až vyjde měsíc a Winterbottomovým Tristramem Shandym, je osamělý třináctiletý kluk. Trpí steskem po mámě, kterou nikdy neviděl, a taky hypertrichózou – nadměrným růstem chlupů po celém těle… John Turturro, mimochodem držitel Ceny prezidenta MFF KV z roku 2011, se představuje v roli podivného majitele barnumské freak show, excelentní šestnáctiletý talent Jaeden Martell (jehož včerejší festivalová debata KVIFF Talk byla plná k prasknutí) hraje ztraceného oslavence Paula a Chloë Sevigny protagonistovu deprimovanou mámu.

Režisér a jeho vlčí kluk se po úvodní ze tří festivalových projekcí Podivuhodných dobrodružství Paula Harkera dočkali dlouhých ovací vestoje, potlesk ostatně následoval už po skromném úvodním proslovu režiséra: „Začalo to před dvaceti lety, když jsem tady byl poprvé. Bydlel jsem ve stanovém městečku…“

Celovečerní debut jedenačtyřicetiletého tvůrce uvidí festivalové publikum ještě v sobotu v deset dopoledne v Národním domě. A než si hvězdně obsazené dílo najde českého a celosvětového distributora (a uveřejní trailer a filmový plakát), potěšte oko své modravé videoukázkou z profilového rozhovoru s Martinem Krejčím, v němž vystopujeme jeho filmové vášně až do hanspaulského dětství. V některém z letních čísel Reflexu se o ostře sledovaném režisérovi a jeho podivuhodných dobrodružstvích dočtete víc.