Video placeholde

Třeštíková: Miloš Forman byl letitý bezdomovec, rodinu obětoval. Katce dávám peníze, její příběh je hrozný

Těch emocí je teď příliš a nevím, jestli je unesu. To jsou slova Heleny Třeštíkové, která má v Karlových Varech nový film o Miloši Formanovi, který diváci chválí. Během premiéry jí obecenstvo prý nezapomenutelně překvapilo přáním k narozeninám. A taky se stala členkou americké Akademie filmového umění a věd, která rozhoduje o prestižních Oscarech. Říká, že je nadšená. A už plánuje další projekty, třeba pokračování Manželských etud.

Miloš Forman je zásadní postava mého života, vysvětluje Helena Třeštíková, proč jí na dokumentu o něm tak záleží. Svým způsobem ji tím, jak ve svých filmech pracoval s osudy obyčejných lidí, nasměroval k filmařině i časosběrnému dokumentu. Třeštíková chtěla popsat, jak těžký jeho život byl, že kariéře obětoval rodinu. Žena by podle ní něco podobného neudělala. Forman byl ve Spojených státech letitý bezdomovec. Poselství filmu i proto je, že člověk se nesmí nikdy vzdávat.

Režisérka získala unikátní, neviděné záběry, třeba z pláže v Cannes, kde Forman mluví podle režisérky hrozně zajímavě o svobodě. I po revoluci prý říkal, že Česká republika je svobodná jen na papíře. Svržení komunistické diktatury dramatikem Václavem Havlem ale považoval za zázrak. O návratu ale neuvažoval.

Můj život je v těch dokumentech obtištěn, říká o práci s časosběrným formátem Třeštíková. Baví ji stále a chce v něm pokračovat. Plánuje další díl Manželských etud, rodiny prý souhlasí. K příběhu drogově závislé Katky už se ale vracet nechce. Její příběh je totiž úplně rovný, tedy svým způsobem na dně. Třeštíková s ní je v kontaktu, někdy jí dává peníze a staré oblečení.

Těší se Helena Třeštíková na rozhodování o amerických Oscarech? Zalitovala někdy Lída Baarová svého vztahu s nacistou Goebbelsem? Kde se režisérce podařilo získat unikátní záběry Miloše Formana? A o čem budou její další dokumenty?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>