Hrad Loket je jen kousek od Karlových Varů

Hrad Loket je jen kousek od Karlových Varů Zdroj: Profimedia

Premiéra film Moje svoboda, který Reflex přivezl na festival do Karlových Varů
Premiéra film Moje svoboda, který Reflex přivezl na festival do Karlových Varů
Premiéra film Moje svoboda, který Reflex přivezl na festival do Karlových Varů
Premiéra film Moje svoboda, který Reflex přivezl na festival do Karlových Varů
Premiéra film Moje svoboda, který Reflex přivezl na festival do Karlových Varů
49
Fotogalerie

Z deníčku baťůžkáře: Co dělat ve Varech, když máte filmů po krk

Festival se pomalu ale jistě přehoupl do své druhé poloviny. Nabídka na první pohled lákavých a divácky oslavovaných filmů je omezená, a tak se může v některých dnech stát, že prostě není na co jít. Největší pecky už jste viděli a filmový maraton předchozích dní vás vyčerpal – na střely naslepo zkrátka nemáte náladu. Festivalové Vary ale nabízí i řadu jiných možností, jak se zabavit.

V prvé řadě jsou po městě rozmístěny zóny festivalových partnerů. Stálicí je třeba Dům České televize na Divadelním náměstí. V parku postavená dvoupatrová budka je každodenně dějištěm různých zajímavých doprovodných akcí. Pořádají se tu diskuze s filmovými tvůrci, projekce vybraných pořadů České televize, samozřejmostí je i program pro rodiny s dětmi.  Namátkou můžete své ratolesti vzít třeba na školu tance s Honzou Onderem nebo Alicí Stodůlkovou, do výtvarné dílny, vyfotit se v pohádkových kostýmech a podobně. Z horní terasy je navíc krásný výhled na protilehlou hradbu honosných lázeňských domů, zkrátka ideální místo ke chvíli odpočinku. 

U Alžbětiných lázní třetím rokem funguje Mall.cz park. Novinkou je LED kino pod širým nebem, kde se promítají pořady z dílny této internetové Mall TV, v sobotu večer pak na programu bude i očekávaný dokumentární snímek Diego Maradona. Na místě vám taky zapůjčí lehátka, deky, petangue, badminton nebo knížky, utahaní cinefilové si tam můžou udělat příjemnou relaxační pauzu. 

Kde nahrát selfíčka a kam vypadnout z Varů

Oblíbená je taky Vodafone Pláž. Letos se od Vřídelní kolonády přesunula do Dvořákových sadů. Na „pláži“ si můžete dobít mobilní telefony a tablety a připojit se na wifinu.  Jestli si nechcete nahráváním selfíček na instagram plýtvat data, a nevadí vám, že se na vás bude zlobit Marta Nováková, tohle je místo pro vás. Na Mlýnské kolonádě pak má svou prezentaci další z dlouholetých partnerů festivalu, firma innogy.  V innogy pointu se konají mimo jiné filmové kvízy, diskuze s českými filmovými tvůrci nebo autogramiády. 

Svůj pobyt ve Varech ale člověk nemusí omezovat jen na festivalové / filmové aktivity. Proč si třeba nevyšlápnout do kopců kolem města a pokochat se vyhlídkou z rozhledny Diana. Žádný návštěvník Varů by neměl minout známou sochu kamzíka, od které je asi vůbec nejhezčí pohled na město.  Dole ve městě pak můžete korzovat po kolonádě a ochutnávat místní minerální prameny nebo si zajít do muzea Becherovky (ochutnávka v ceně!).

Variantou je taky oddechnout si od Varů jako takových a vypadnout do okolí.  Co by kamenem dohodil je nádherné historické městečko Loket s gotickým hradem, o kousek dál pak Bečov nad Teplou, v němž je k vidění proslulý relikviář svatého Maura. Daleko to z Varů není ani do přírodní rezervace Soos, do Chebu, Františkových a Mariánských Lázní. 

Filmy ve Varech

Anebo se hecnete a stejně zajdete do kina. Přece jen, filmový festival je jen jednou za rok. Přesně to jsem si ve středu řekl a vyrazil na tři filmy, které pro mě nepůsobily úplně lákavě. Jeden ale nakonec potěšil, a to lotyšsko-belgický koprodukční snímek Oleg. Povedené filmové drama se zaměřilo na neradostnou situaci levné východoevropské pracovní síly v západních zemích.  Lotyš Oleg hledá štěstí v Belgii, místo toho ale narazí na gang polských migrantů, kteří si z něj udělají hadr na podlahu. 

Dokumentárně laděný hraný snímek Lillian rakouského autora Andrease Horvatha si bere na paškál příběh ruské dívky, která se rozhodla jít pěšky domů. Do Ruska. Z New Yorku. Cesta to musela být jistě dlouhá a úmorná – a to samé platí o filmu. 

Alespoň o něco málo zábavnější a zajímavější byl dokument Mystify: Michael Hutchence o životních osudech zpěváka australské rockové kapely INXS. Pro fanoušky umělce patrně povinné zhlédnutí, pro ostatní další z přespříliš dlouhé řady dokumentárních snímků o slavných, zesnulých osobnostech. Chceš, aby o tobě natočili film? Zabij se!