Andrej Babiš a Miloš Zeman - jeden potřebuje druhého a naopak

Andrej Babiš a Miloš Zeman - jeden potřebuje druhého a naopak Zdroj: ČTK

Karel Steigerwald: Co je to za krizi, v níž prý jsme?

Je to krize hluboká. Zeman potřebuje Babiše, aby ho nedali k soudu za velezradu, kterou si přivodil kejklemi v Číně a v Rusku, a aby ho nedali k soudu podle kompetenčního zákona za další kejkle. Hamáčka potřebuje jako had potřebuje myš.

Je to ale krize ještě hlubší. Babiš potřebuje Zemana, aby mu pomohl krýt záda v případě, že se sám dostane k soudu. Také ho potřebuje, kdyby padaly vlády a Zeman by se ujal zlověstného organizování nových. Babiše by podržel, když Babiš podrží jeho. Hamáčka Babiš potřebuje, aby mu dělal klamavé křoví v Bruselu, že je jeho vláda stravitelná. S Okamurou by tam měl po zábavě.

Oba potřebují jeden druhého. Ochrana před soudem, udržení moci, to jsou pevné vazby. Jde tedy o krizi s pevnými vazbami držitelů moci. Panující dvojici potřebují dvě malé strany. KSČM chce být u toho kusu moci, co jí páni dali. SPD moc větří, mohla by přijít. Kdyby do tohoto souhvězdí vzájemných potřeb někdo kopl, mohlo by to dopadnout všelijak. Držet káru, ať jede dál.

Schůzky a porady o jakémsi ministrovi kultury se budou dál konat, odkládat, překládat, protože na něm nezáleží. Je to jen Zemanův šrapnel, jak zatřást souhvězdím a vylepšit svou pozici. Je ze všech nejslabší, i když vypadá nejsilněji. Nemá budoucnost, až skončí, všichni mu to prezidentování sečtou. Moc třást by tou boudou neměl, aby mu nespadla na hlavu.

Jsme svědky nejzajímavější vládní krize v dějinách krizí. Česká republika je dílna na unikátní krize. Není to ale krize České republiky, je to krize bandy čtyř, které vánek moci a strachu zahnal k sobě. Voliči tu krizi nepotřebují k ničemu. Nikdo v bandě čtyř nekalkuluje, co bude, až bude Babiš chodit k soudu vypovídat, nebo nedej bůh, vyslechnout si rozsudek. To by byla pro souhvězdí velká rána. Udělají vše, aby k soudu nedošlo. Zkusí to zajistit už v létě, dokud bude milion lidí u moře. Blbé bude září. To se milion lidí vrátí.