Video placeholde

Remundová: Babišovci jsou taky v něčem skvělí. Málo si vážíme sami sebe, a proto je prezident Zeman

Režie je nesmírně náročná. Říká to Theodora Remundová, která se jí věnuje mimo jiné taky proto, že chce dávat smysl celému projektu a kompletně ho ovlivňovat. Herectví ještě neuzavírá, ale tvrdí, že i skvělý herec sám dobrý film neudělá. V režii cítí svobodu, která je pro ni důležitá. Svým dílem přispěla do unikátního projektu Moje svoboda časopisu Reflex.

Samotný úkol nějak vyjádřit, co je svoboda, v ní přitom vzbuzoval tíseň. Vnitřní je nadřazená té společenské, říká Remundová. Ale každý to vidí trochu jinak. Z vnější svobody je klíčové hlavně ohrožení, které představuje to, co dělá člověk životnímu prostředí. Jeho zničení může svobody nás všech zásadně omezit. To, jak ovlivní třeba její děti, ale radši vytěsňuje.

Podle Remundové lidé i v historii dělali věci, které ve výsledku byly proti nim samým, a účastnili se věcí, které nebyly čisté. Teď oceňuje demonstrace namířené na premiéra Babiše. Varuje ale před tím, aby vzbuzovaly podobná očekávání jako ty z roku 1989. Situace je teď podle ní jiná. Remundová zdůrazňuje, že si Češi málo váží sami sebe navzájem. I příznivci Babiše jsou prý v něčem skvělí a je třeba to vidět.

Reflexi posledních 100 let republiky se věnovala Remundová v projektu Moje století. Promluvili v něm staletí pamětníci. Byla ráda, že tam měla lidi s různými názory a třeba i ty, kteří schvalovali některé zločiny komunismu. Nechce nikomu názor vnucovat, naopak chce postoje lidí zjemňovat.

Co je pro Theodoru Remundovou svoboda? Proč po listopadu 1989 nepřišel ráj na zemi? Je chyba, že jela na filmový festival na Ruskem anektovaný Krym? A co ji tam překvapilo?

Minutový snímek Theodory Remundové uvidíte ve filmu Moje svoboda na obrazovkách ČT ART od 15. listopadu ve 22:10 a od stejného data také na webu reflex.cz zdarma.