Video placeholde
Z filmu Spiderman: Daleko od domova
Z filmu Spiderman: Daleko od domova
Z filmu Spiderman: Daleko od domova
Z filmu Spiderman: Daleko od domova
Z filmu Spiderman: Daleko od domova
10
Fotogalerie

Česko jako Benátky na LSD. Nový Spider-Man dělá reklamu Praze a ukazuje víc nápadů než všichni Avengers dohromady

Zaplněný Velký sál hotelu Thermal v Karlových Varech měl unikátní příležitost. Sledovat film Spider-Man: Daleko od domova v exkluzivní předpremiéře před světovým uvedením do multiplexů. A mohly za to dva důvody. Jednak oslava 25 let distribuční společnosti Falcon, která si to nadělila k narozeninám, a jednak fakt, že Praha a Liberec hrají v novém filmu ze světa Marvel Cinematic Universe velmi podstatnou roli. A byla to sázka na výbornou. Tisícovka diváků propukala v mohutný potlesk, kdykoli se tuzemská města objevila v záběru.

Jak už bývá poslední dobou zvykem, před zhlédnutím nejnovějšího Spider-Mana je potřeba znát oba finálové snímky Avengers a vyplatí se mít nakoukanou i Kapitánku Marvel. Když tohle splníte, čeká vás nádherná komiksová jízda, vtipná teenage komedie a strhující drama plné geniálních režijních i kamerových nápadů v jednom balení. Navíc tu jsou scény, které srší tolika nápady a jsou za sebe kladeny s takovou lehkostí, že je vám prostě u filmu zatraceně dobře. Vidíte, že to tady scenáristé nevychrlili na přání, ale že se tu opravdu cizelovalo.

Místo New Yorku Praha

Zatímco ve světově glorifikovaném snímku Endgame přijdou hlavní hrdinové na řešení problému už na začátku a my pak sledujeme jejich tříhodinové klopýtání k cíli, Spider-Man se může dějem houpat s rukou lehkou sobě vlastní. Kdykoli totiž snímek začíná sklouzávat do patosu či je moc rozpustilý nebo naopak vážný, přijde moment, který tohle dokonale rozbije a převrátí. A sledovat, jak se pro změnu místo New Yorku bortí Benátky, Praha nebo Londýn, je osvěžující.

Evropa má totiž v novém filmu nezastupitelnou roli. Peter Parker totiž po smrti svého mentora Tonyho Starka a všemu, čemu byl kvůli Avengers vystaven, potřebuje oddych. A tak jede na školní výlet, kde chce trochu vypnout a konečně sbalit MJ. Jenže kamkoli se vrtne, tam přijde zkáza, takže se nevinný výlet změní opět v boj o osud planety. Nebo si to alespoň hlavní hrdina na začátku myslí. A jedním z míst, kde dostane děj pořádné grády, je právě Česká republika.

Praha je tu zastoupena Národním divadlem, na jehož střeše si postavy s výhledem na Hrad nonšalantně povídají. Karlovým mostem, kde si řeknou, co a jak v boji se zlem udělají. Kinem Lucerna, ze kterého se stane opera, do které nikdo nechce, i Hlavní nádražím, které je naklizené jak nikdy. A taky Libercem a jeho radnicí. Vzdálenost mezi hlavním městem a severními Čechami se tu překonává jedním pavoučím zhoupnutím.

I když české lokace vybrali tvůrci náramné, to, co se v nich odehrává, je pro našince trochu bizár. V době, kdy sem Spider-Man přijede, se totiž v Praze koná jakýsi karneval světla. Nejde ale o hipsterský Signál festival, ale o divoký průvod Starým městem v kostýmech, které připomínají LSD párty či techno festival. Na náměstí Dr. Edvarda Beneše před libereckou radnicí zase vyrostl lunapark kombinující ruský nevkus a poetiku začátku 20. století.

Na západě zkáza, v Česku je hezky

Jinak to ale Praha vyhrála na celé čáře. Je totiž ve filmu živá a krásná (i když si tedy půjčuje i ten Liberec). Do plánované Paříže se hrdinové vůbec nedostanou, Benátky a Londýn jen a pouze ničí a scény v Berlíně se mohly natáčet kdekoli, protože se tu pobíhá jen po staveništích a impotentních kancelářských budovách. A ještě je tu vlastně jeden vtípek na Holanďany, kterým zdevastují slavná tulipánová pole. Zatímco v „západní Evropě“ se odehrává zkáza a trpí zástupy nevinných postav, v Česku je všechno nádherné a mluví tu i vedlejší postavy. Nechybí nápisy či průpovídky v naší mateřštině a úplnou bombou je cameo jednoho českého novináře, který tu má dokonce mluvící roli!

Kromě prvního Čecha (jehož jméno vám neprozradíme, abyste si užili překvapení) ale vstoupil do světa MCU i Jake Gyllenhaal. Scenáristicky je to velmi vydařená postava, která nemá v komiksovkách obdoby. A když se spojí s hereckým mistrovstvím Donieho Darka, všechno nasvědčuje tomu, že si při své premiéře ukradne celý film pro sebe. Jenže to by tu nesměl být Tom Holland. Jeho Spider-Man totiž nemá chybu. Pro teenagery je srozumitelný a nám starším zase dává vzpomenout na komiksy a animované seriály z 90. let. Tihle dva si spolu navíc střihnou natolik schizofrenní akční scény, že se na ně bude ještě dlouho vzpomínat. I když ve filmu mnohokrát řeknou, že Spider-Man není nový Iron Man, tak Tim Holland je minimálně na úrovni Roberta Downeyho.

Film Spider-Man: Daleko od domova vám tedy naservíruje nejen skvělou akční podívanou a poctivou komiksovou zábavu, ale udýchané kobyle jménem Marvel dá po těžkopádném Endgame pořádnou injekci adrenalinu přímo do srdce. Zafungoval tu totiž fenomén, který by se dal označit jako lehounká Deadpoolizace. A to je krok správným směrem! Film si k tomu všemu dá i tu práci a vysvětluje některé věci, které divákům v závěru Avengers nedávaly smysl.

Pokud jste fanoušky žánru, je pro vás snímek povinností. Pokud jste už v maskované hrdiny ztráceli víru, tenhle film vám ji může navrátit. A pokud se skutečně do kina chystáte, rozhodně vydržte v sále až do konce závěrečných titulků. Přijdou tam totiž dvě zásadní scény a takové zvraty, že bez nich by byl film nekompletní.