Instagramový profil zesnulého Mattara, jímž se inspirovalo hnutí Blue for Sudan

Instagramový profil zesnulého Mattara, jímž se inspirovalo hnutí Blue for Sudan Zdroj: Instagram/Twitter

Červnové demonstrace v Súdánu za civilní vládu
Červnové demonstrace v Súdánu za civilní vládu
Červnové demonstrace v Súdánu za civilní vládu
Červnové demonstrace v Súdánu za civilní vládu
Červnové demonstrace v Súdánu za civilní vládu
9
Fotogalerie

Co znamenají modré profilové fotografie? Upozorňují na masakr v Súdánu, který svět přehlíží

Možná jste si všimli, že někteří uživatelé sociálních sítí, zejména Instagramu, mění své profilové obrázky na specifický odstín modré. Nebeská modř má upozornit na násilí páchané na poklidně protestujících Súdáncích, kteří chtějí jediné – dovést svou zemi k demokracii. Súdánské krizi je totiž věnováno žalostně málo pozornosti a profily (nejen) vlivných osobností jsou jednou z cest, jak ji získat. A jaký příběh je za modrou barvou, symbolem súdánské krize?

„Prosím, změňte si své profilové fotky, abychom dali světu vědět, co se děje. Nemůžeme mlčet,“ napsal na svůj Instagram bojovník za lidská práva súdánského původu Remaz Maghoub Khalaleyal. Právě on modrou vlnu spustil, jeho příspěvek má přes 280 tisíc lajků. Modrou barvu zvolil na počest Mohammada Mattara, který spolu se stovkou dalších padl 3. června v protestech volajících po předání správy státu civilní vládě, nikoliv vojenské.

Mattar totiž měl na svých sociálních sítích právě takový profilový obrázek, zřejmě se jednalo o jeho oblíbenou barvu. „Maluji oblohu na modro,“ napsal asi měsíc před svou smrtí během protestů probíhajících už od prosince loňského roku, nejprve za svržení diktátora Umara al-Bašíra. Příspěvek se samozřejmě stal populárním až po smrti šestadvacetiletého Mattara. Muž se snažil během útoku vládních jednotek zaštítit dvě ženy, když byl sám postřelen. Stal se tak inspirací pro hnutí #BlueforSudan.

Z diktatury do diktatury

Po tom, co byl silou armády a demonstrací v dubnu svržen třicet let vládnoucí diktátor Umar al-Bašír, se vlády chopila ona armáda. Naděje na hladký přechod k demokracii začaly blednout, armáda se s demonstranty shodla na tříletém přechodném období, strany se však neshodly na tom, kdo bude zemi spravovat. Demonstranti proto zůstali v ulicích i po sesazení prezidenta ze strachu, že se armáda bude snažit udržet u moci a zachovat režimní struktury. Proti demonstrantům v Chartúmu proto třetí červnový den brutálně zasáhli vojáci a paramilitární jednotky Rapid Support Forces. Zemřela nejméně stovka lidí, mezi nimi osmileté dítě, které ozbrojenci zastřelili přímo v nemocnici. Další stovky byly zraněny, znásilnění mladých dívek nebyla výjimkou.

Brzy po masakru v Chartúmu však Súdán ztratil pozornost. Někteří demonstranti přitom zůstali odhodláni s rezistencí vydržet. Podle zahraničního redaktora BBC Fergala Keaneho probíhaly malé demonstrace v ulicích měst i přes hrůzu ze střelby a utužující se poměry (vojenská vláda Súdánce například de facto odřízla od internetu). Jednalo se o setkání dvaceti, třiceti, ale třeba i stovky lidí naslouchajících mluvčím, kteří vyzývali k nenásilné rezistenci. Napětí vyvrcholilo v neděli tzv. milionovým protestem, kdy zemřelo nejméně dalších osm lidí. Vládní jednotky bojovníkům za demokracii přerušily a znemožnily dokonce i tiskovou konferenci.

Modré celebrity

Modrou barvou se na sociálních sítích ozdobily i globální celebrity jako Naomi Campbell nebo Demi Lovato, z českého prostředí pak třeba youtuberka Yababy. Výrazně se angažuje zpěvačka Rihanna. „Modlím se za bezpečí Súdánců. Mají právo mluvit, požadovat mír, spravedlnost a přechod k civilní vládě… Modlím se, aby dnes nepřibyli další mrtví,“ napsala zpěvačka v den milionového protestu na svůj Instagram.

Počet modrých profilových fotografií začal kulminovat zhruba v polovině června, nyní však slábne i toto hnutí, situace v Súdánu je přitom velice nejistá. Může vyústit jak v ochotu vojenské junty k vyjednávání, tak v další krveprolití. Vojenská vláda má navíc podporu Saudské Arábie nebo Spojených arabských emirátů, které vidí v súdánské revoluci nebezpečí i pro své vlastní režimy, pokud by se přelila do okolních států.