Jaromír Soukup a Kateřina Brožová v rove 2017 na červeném koberci v Karlových Varech.

Jaromír Soukup a Kateřina Brožová v rove 2017 na červeném koberci v Karlových Varech. Zdroj: Hykl, Kundrát

Karlovarský festival ignoruje pořady Jaromíra Soukupa a filmy od Trošky, stěžují si fanoušci

Největší tuzemský filmový festival v Karlových Varech je v plném proudu a vedle filmových zážitků, večírků a globálních filmových hvězd nabízí pro mnohé návštěvníky bohužel i zklamání. Ačkoliv u části Čechů má karlovarský festival pověst akce, kam si Bartoška pozve své známé, aby se s nimi ožral, a v sálech tam promítají nepochopitelné filmy, které nenatočil Troška, takže to není řachanda jak hrom – stejně někteří neodolali a na festival si zajeli, aby byli posléze rozčarováni.

„Je to tu akorát samej večírek pro ty celebrity, tam se obyčejnej člověk nedostane. Místo šampaňskýho a kaviáru si musím vystát frontu na pivo v kelímku a čabajku s chlebem. To by mi ani tak nevadilo. Co mi vadí, to jsou filmy. Co se nám to snaží podsouvat? Vždyť se na to nedá koukat. Nejenže v tom filmu, co jsem viděl, hráli samí čmoudi a muslimáci, ale navíc je mi úplně jasný, že to bylo z toho důvodu, aby nás film otupěl a my byli ochotni přijmout uprchlíky,“ kroutil zhnuseně hlavou pan Antonín, který byl iránským filmem s názvem „Rána nad Teheránem“ rozhořčen.

Elita a úplatná média si jedou svou písničku

Pan Antonín nebyl sám, kdo si festival neužil. Další a další takzvaní „baťůžkáři“ si stěžovali na filmové projekce. „Viděla jsem film, který byl černobílý a celý ve verších. Nevím, jestli byl o lásce, nebo o nenávisti, ale nějaký pán s hákem místo ruky se půl hodiny holil před zrcadlem,“ postěžovala si paní Dagmar, která dala festivalu šanci podruhé, přičemž poprvé navštívila Karlovy Vary před pěti lety a tehdy měl pán ve filmu místo háku ještě svou ruku, takže nyní viděla pokračování.

Odborníci a filmoví fajnšmekři festival hájí a tvrdí, že není jen o artových filmech a že i obyčejný filmový spotřebitel si zde přijde na své. S tím ale návštěvníci nesouhlasí. „No já nevím. V programu není žádný pořad Jaromíra Soukupa. Přijde mi to hodně jednostranné. Jak to že nedají prostor druhé straně? Zase a opět jsme svědky toho, že elita a úplatná média si jedou tu svou písničku a snaží se pana Soukupa umlčet,“ vyčetl festivalu pan Jaromír, který by si uměl představit pořad Karlovarský festival Jaromíra Soukupa. „To by byl hit,“ dodal.

„Oni si tady mezi sebou rozdají ceny, poplácají se po zádech, jak jsou boží, a potom do kina na ty jejich filmy přijde deset lidí. Ale tak aspoň že se zadarmo ožerou,“ glosoval karlovarský festival pan Jan Soukal, který bydlí v garsonce a večer si rád zajde s přáteli do hospody na jedno.

Ať je karlovarský festival jakýkoliv, vždy se zde najde skupina lidí, kterým se nezavděčí, ale tak je to se vším.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Fanoušci Jaromíra Soukupa do Varů sice jezdit (zatím) nezačali, ale jinak se toho na festivalu děje dost. A některé hvězdyfestival i dojme, třeba Helenu Třeštíkovou.