Video placeholde

Jak vypadá sport, který na olympiádě nikdy neuvidíte? Představuje se luční golf

Respektuju práci horníků v dole, obdivuju zodpovědnost mozkových chirurgů, ale stejně bych řekl, že co se týče výdeje energie, nic se nevyrovná tomu, vydyndat z českých filmařů malý film o svobodě. Kolikrát jsem při nekonečném urgování pomocí e-mailové korespondence hořekoval, že má svoboda spočívala jedině v tom, se do podobného projektu vůbec nepouštět.

Byla to jízda na horské dráze. Po rozeslání zvacích dopisů čišela z řad filmařů euforie z nové výzvy, avšak po příslibech „domíchám svůj celovečerák a jdu na to“, jakož i „jakmile se vrátím z Kambodže, něco vymyslím“, nastalo ticho. Načež uplynula polovina z lhůty končící deadlinem šestého června a kromě mlhavých ujištění „já na tom dělám“ nepřišlo nic.

Jelikož karlovarský festival neskrýval svou zvědavost, kterou jsme četli jako nervozitu, s čím se letos v jejich programu vytasíme, a ve výrobě byly plakáty lákající na „filmový unikát v podobě minutových filmů předních tvůrců…“, přesvědčili jsme sami sebe, že kinematografi e je dnes do té míry demokratická, že se můžeme rozeběhnout natočit vlastní filmové minuty, abychom si kryli záda.

Video placeholde
Trailer na film Moje svoboda • reflex.cz

Šel jsem příkladem. Natočil jsem „biják“ o svobodě lučního golfu, tedy sportu, který na olympiádě nejspíš nikdy neuvidíte, ale mně, podprůměrnému hráči, poskytuje neskutečnou volnost. Na rozlehlých loukách v okolí Sedlčan, kde se chovají ovce na dotace, nemusím platit poplatek za hřiště ani mít zelenou kartu, naopak, beztrestně tu vykopávám krtky, a nemaje jamek, putuji krajinou s holí na rameni a na rozměrných zelených pláních si vychutnávám opravdovou svobodu.

Ve snaze vyrovnat se hollywoodským filmařům jsem dokonce zašel tak daleko, že mě kolega Martin Bartkovský natáčel z dronu. Ačkoli ani atraktivní záběry nezakryly nedostatky v technice mého úderu, pohled z ptačí perspektivy na můj klobouk se mi velmi líbil a potajmu jsem začal doufat, že když nikdo jiný příspěvky nepošle, vejdu se do finálního sestřihu.

Minutový snímek Milana Tesaře uvidíte ve filmu Moje svoboda na obrazovkách ČT ART od 15. listopadu ve 22:10 a od stejného data také na webu reflex.cz zdarma.