Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Marek Douša

Karel Steigerwald: Vadí nevadí, svoboda jede z kopce

Hrobaři české svobody mají napilno. Hrají hru Vadí nevadí, protože chtějí být filozofy.

Vadí, že masové demonstrace Chvilek demokracie nemají smysl a nikam nevedou. Nevadí, že nikam nevede mlčení a nezájem o to, co vlastně vláda dělá. Vadí, že demonstrace nevolených porušuje demokracii. Nevadí, že demokracii porušují ti zvolení, premiér i prezident už několik let.

Říkají, že…

Vadí, že nevědí, kdo ty demonstrace platí. Nevadí, že mají před očima obrovské dotační triky, které financují Babišovo vládní hnutí i Babiše osobně. Organizátoři demonstrací mají otevřené účty ve stokorunách a tisícovkách, jako by se sbíralo na Národní divadlo. Nevadí, že Babiš ne. O miliardách, které kolem něj divně lítají, všem lže, a ještě ty lži často mění. To také nevadí.

Vadí, že demonstranti nemají žádné ideje, ačkoli mají. Nevadí, že v zemi vládne Babišovo hnutí, které nemá žádné ideje už šest let, leda ty, jak se dostat na veřejné peníze. O idejích se u nás vždycky hodně kázalo jako o zákonu železa a krve, vždy se ale myslely peníze, které poslaly každou ideu včas do háje. Nevadí, že vládní strana mění ideje jak košili v horku.

 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!