Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Ivan Steiger

Marek Stoniš: Pozor na fake news aneb Hloupí a staří, chytří a Jourová

Občas se vyskytnu ve společnosti sečtělých lidí pronikavého úsudku, kteří mi vyčítají, že jsem v úvodnících Reflexu protievropský. Snažím se trpělivě vysvětlovat, že je to záměna. Ve skutečnosti jsem výslovně proevropský a za protievropské považuji ty europolitiky, kteří původně skvělou myšlenku sjednocené Evropy svobodně ekonomicky spolupracujících národů proměnili v úděsný socialistický experiment centrálně řízené evropské federace. Většinou takové debaty končí v argumentační pasti. Oponenti mi říkají, že vše je lepší než Putin a jeho hybridní války, fake news a tak dále a tak podobně.

Ale neochabuji. Brusel se ve své extenzívní zabedněnosti nevzdává, a tak mi dodává střelivo ve stále houstnoucí intenzitě. Naposledy naše, respektive Babišova, eurokomisařka Věra Jourová z hnutí ANO, bude líp. Příště, až se ve výše zmíněném  debatním klubu ocitnu, ocituji její úvahy o českých starých lidech, kteří tráví čas u počítače a věří nesmyslům, jež si řetězově posílají mezi sebou. „Už jsem mluvila s mladými youtubery, ať osloví svoje vrstevníky a vyzvou je, ať se baví s babičkou a dědečkem. Ať je nenechávají samotné u počítačů, nenechávají je dostávat se do stavů strachu a hysterie… Čeští senioři jsou extra vystrašení,“ řekla mimo jiné v rozhovoru pro server Aktuálně.cz.

Takže si to představuji asi takto: Nějaký ten slavný český youtuber, co má na práci oznamovat tisícům svých fanoušků, jaké si koupil nové botičky, jaké krémy si nanáší na beďary, jaké počítačové hry zrovna paří nebo co si myslí o tom, že ve škole se známkuje, vyrazí za babičkou a dědečkem, sedne si k nim k počítači a začne jim vysvětlovat, který mail v jejich poště je fake news a který ne. A v českých seniorských kruzích zavládne počítačová pravda a láska, lež a nenávist (třeba k EU a jejím nezměrně pestrým a bohulibým politikám) budou rázem vymýceny. A tak den za dnem, protože přece paní eurokomisařka Jourová říkala, že senioři nemají zůstávat u počítačů sami.

Šéf Věry Jourové Andrej Babiš už jí před časem slíbil, že ji česká vláda navrhne coby eurokomisařku i pro další funkční období. Tedy tentýž Andrej Babiš, jenž před evropskými volbami objížděl české domovy seniorů a šířil mezi nimi falešné informace o tom, kolik ročně seniorům přidává, jak dobře jeho vláda hospodaří a jak je má rád. (Ve skutečnosti se výše důchodů odvíjí od veličin, na něž Babiš vůbec nemá vliv – hlavně od inflace, která je nyní relativně vysoká, a taktéž od prudce rostoucí české průměrné mzdy.)

Ale o to nejde. Věra Jourová prostě už pátým rokem sedí v evropské slonovinové věži, vůbec nechápe, jakými starostmi normální lidé žijí, je posedlá důležitostí své nebetyčně zbytečné a drahé práce a navrhuje bizarní řešení bizarních, případně neexistujících problémů. Třeba že youtubeři přimějí seniory nečíst podle ní závadné maily. A to vše jen proto, že Jourová si myslí, že lidé starší, než je ona sama, jsou prostě hloupí. A mladí chytří.

Nejsou.

Mimochodem, jsem velmi zvědav, jakým mailům bude za dvacet třicet let věřit sama naše eurokomisařka. Vlastně ne, ani to raději vědět nechci.

Text vyšel jako editorial nového tištěného Reflexu, který si můžete objednat v našem Ikiosku >>>