Video placeholde

Hutka: Zpívat o Zemanově smrti je na místě, českou předposranost je třeba léčit. V listopadu vystoupím na Letné

Písničkář Jaroslav Hutka nakonec na Letné zazpívá. V listopadu na další velké demonstraci Milionu chvilek za demokracii přednese Námešť. Říká, že to nebude připomínka roku 89, ale spíš jeho nová verze. Nebojí se ostře vymezit proti Miloši Zemanovi. Loni nahrál píseň o jeho smrti a taky ještě jeden tvrdší text, kterého se lidé lekli. To vše je kvůli prezidentově chování prý na místě.

Za hranou to bylo jen v rámci českého předposraného vědomí. Lidem podle Hutky nevadí Zemanovo chování, ale vadí jim, že o tom někdo napíše písničku. To by se mělo léčit, říká. Další píseň se jmenuje Ovarova revoluce a je ještě ostřejší. Je prý nesmlouvavá a tvrdě prezidenta popisuje. Hutka teď píše i píseň o premiéru Babišovi. Melodii má, na textu zatím pracuje.

Hutkovi bylo líto, že nemohl vystoupit na velké demonstraci na Letné. Mrzelo ho, že byl odmítnut, ale šlo prý o generační nedorozumění. Na tu další velkou demonstraci už ale pozvaný je a chce zahrát píseň, která byla s rokem 1989 spojovaná. Má to podle něj velký smysl. Doba je teď podle něj podobná. Rozhodující, aktivní a inteligentní část národa není schopná přijmout, jak je stát vedený.

Hutka se 25. listopadu 1989 vracel z emigrace, de facto rovnou na demonstraci. Na dobu před emigrací vzpomíná jako na velmi těžké období, kdy neměl ani na jídlo. Chtěl ale jít za svým cílem a být svobodným písničkářem. Pak byl pod velkým tlakem StB, která mu vyhrožovala vězením. Toho už se teď nebojí.

V čem je podle Hutky prezident Zeman jako český král? Proč je podle něj na místě zpívat o jeho smrti a jak ostrý text obhajuje? O čem je Ovarova revoluce a v čem jde tento text ještě dál? Měla by být zakázána KSČM? A bojí se umělci v Česku být politicky aktivní?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>