Češi jsou náruživí čtenáři.

Češi jsou náruživí čtenáři. Zdroj: euro-regaly.cz

253 svazků v domácí knihovně. Průměrný Čech není jen muzikant, ale i čtenář

Někdo je dědí, jiný nedá dopustit na jejich vůni, další si je kupuje pro zábavu či poučení. Ať už se k vám knížky dostávají jakkoli, zdá se, že k českým domácnostem patří neodmyslitelně. Doma jich totiž máme celou řádku. Přečtěte si, kolik knih si Češi kupují, jaké mají preference nebo jak můžete vlastní sbírku vyšperkovat. Čtením prý snížíte míru stresu až o 68 %, tak třeba v našem článku najdete nejen inspiraci, ale i potřebný relax.

Pětimetrový stožár knih? Tak vypadá výbava průměrného Čecha

Na podzim roku 2018 proběhl reprezentativní statistický průzkum, na kterém spolupracovali Národní knihovna ČR, Ústav pro českou literaturu AV ČR a výzkumná agentura Nielsen Admosphere. Z jejich výsledků vyplývá, že průměrný Čech vlastní poměrně úctyhodný počet svazků – celkem 253 knih. Takové množství už hezky zaplní domácí knihovnu nebo prostorné regály.

Takové množství má své nesporné výhody. Už jenom život v obklopení knih nás totiž ovlivňuje více, než bychom možná čekali. Britský zpravodajský server The Guardian upozornil v loňském roce na mezinárodní studii australské národní univerzity, která to potvrzuje. Z jejich závěrů vyplývá, že dospívání v domově plném knih má pozitivní dopad na naši jazykovou a matematickou vybavenost. Díky tomu středoškoláci, kteří se doma pohybují mezi napěchovanými knihovnami, dosahují stejné úrovně gramotnosti jako vysokoškoláci, kteří moc nečtou.

Každý měsíc přečteme jednu knížku

Vraťme se ale zpět do České republiky. Více než tři čtvrtiny obyvatel ČR přečtou alespoň jednu tištěnou či elektronickou knihu za rok. Obecně tak v Evropě patříme mezi země se silnou čtenářskou základnou. Pokud budeme věřit výpovědím respondentů, zdá se, že se v tuzemsku noříme do příběhů rádi a pravidelně. Z loňských dat totiž vyplývá, že každý Čech přečte za rok asi 12,5 knihy.

Průměrný Čech tak přelouská více než jednu knihu za měsíc. Stojí ho to 649 Kč ročně a 31 minut denně. Nejvíce času tráví s autory, jako jsou Jo Nesbø nebo J. K. Rowlingová. Pokud jde o žánry, prim hraje především současná oddechová literatura.

Každý Čech průměrně přečte jednu knihu měsíčně.Každý Čech průměrně přečte jednu knihu měsíčně. | Pixabay

Kde se budou vaše skvosty nejlépe vyjímat? Klasické knihovny dnes často doplňují designové poličky

Pokud zvažujete, kde vaše publikace nejlépe vyniknou, měli byste vzít v úvahu především rozměry, materiál a design knihovny. Většinou se uvádí, že se na metr police v knihovně vejde 50 až 80 knih (pokud je dáte do dvou řad, může to být až 160 knih). Ne vždy je ale cílem mít knihy co nejvíce natěsno. Zvláště v poslední době se ke slovu přihlašují designové poličky a vzdušné regály, ve kterých svazky lépe vyniknou.

Podle toho, jaký jste typ čtenáře, můžete zvolit typ nábytku:

Vášnivý bibliofil ocení velkou knihovnu se skleněnou stěnou. Klasická knihovna pojme nejvíce knížek a jednotlivé publikace budou za sklem dobře chráněné. Pokud patříte mezi nadšené sběratele, soustřeďte se především na nosnost nábytku. Knihy na jedné polici mohou vážit až 40 kg (nebo až 80 kg, pokud jsou ve dvou řadách), bytelnost konstrukce by pro vás proto měla být stěžejní.

Regály a otevřené police potěší milovníky minimalismu. Pokud máte knížek méně, můžete si s jejich umístěním více vyhrát. Nechte jim dostatek prostoru a umístěte je spolu s dalšími dekoracemi na poličky, nebo si nechte sestavit regály na míru. Nábytek se přitom nesnažte zaplnit, ale využijte sílu prázdného prostoru. Jednotlivé tituly tak lépe vyniknou a celý interiér bude působit příjemně vzdušným dojmem.

Designové knihovny nadchnou všechny kreativní duše. Dnes seženete i mnoho originálních kousků, které se okamžitě stanou dominantou pokoje. Pokud tak chcete, aby první pohled návštěvníků upoutaly právě knihy, můžete si domů pořídit třeba knihovnu ve tvaru stromu, šnečí ulity, nebo si originální kus nábytku vyrobit svépomocí. Osobité úložiště vytvoříte třeba s pomocí starého potrubí, žebříku nebo kytary.

Jaký je váš vztah ke knížkám? A jaký prostor jste jim doma věnovali? Podělte se s námi a inspirujte ostatní v diskuzi pod článkem.