Čtvrt milionu lidí na Letné. Obří demonstrace proti Andreji Babišovi zaplnila celou pláň

Čtvrt milionu lidí na Letné. Obří demonstrace proti Andreji Babišovi zaplnila celou pláň Zdroj: Zbyněk Pecák

Emoce stranou: Nahrála demonstrace a hlasování o nedůvěře Babišovi? Může premiér vyvolat nové volby?

Jak asi víte, naše vláda ustála i druhé hlasování o nedůvěře. Opozici, která schůzi podnítila zejména kvůli unijním auditům ohledně střetu zájmů premiéra Andreje Babiše, se obdobně jako před půl rokem nepodařilo sehnat v dolní komoře dostatek potřebných hlasů k odvolání vlády.  Nemůžeme vyloučit, že tato akce nakonec paradoxně Babiše posílí.

Můžeme dokonce předpokládat, že premiérovi nepřímo pomohla i nedělní demonstrace v Praze na Letné. Letenští demonstranti se možná stali, ač neradi, tzv. užitečnými idioty, kteří ve finále nahrávají premiérovi. Z premiéra dělají demonstrace (nepřímo) stále více mučedníka. Pamatujete na podobný efekt před druhým kolem posledních prezidentských voleb?

V nadsázce řečeno, kdoví zda zmíněné demonstrace nakonec nespolupořádá tým okolo Marka Prchala.

Mám za to, že kdyby se teď udělaly pořádné výzkumy veřejného mínění, ukázaly by, že hnutí ANO (čti Babiš) ještě posílilo. Jeho současný koaliční partner ČSSD by hodně oslabil a patrně se do PSP ani nedostal, ale to Babiše nemusí v principu trápit, nepochybně by našel někoho jiného do vládní party. Respektive ostatní by z něj vládu jen tak nesestavili, pokud by do ní nechtěli instalovat Okamurovce či dokonce komunisty. 

Babišův ústavní šach mat

Jelikož jsem právník, ne politik, dovolím se zamyslet jiným směrem. Možná jste se v naší normě norem, tedy Ústavě, dočetli až k článku 35 odstavec druhý, kde se autoritativně praví:

Prezident republiky Poslaneckou sněmovnu rozpustí, navrhne-li mu to Poslanecká sněmovna usnesením, s nímž vyslovila souhlas třípětinová většina všech poslanců.

Babiš může přistoupit k nečekanému kroku – ihned navrhnout rozpuštění sněmovny. 

Na první pohled to vypadá divně, ale logiku to má. Sám ji rozpustit nemůže, tři pětiny všech poslanců ANO samozřejmě nemá. Opoziční strany (ale i ČSSD) by byly postaveny před Sophiinu volbu – podpořit rozpuštění sněmovny a hnát zemi k novým volbám, kde hrozí obrovské riziko, že některé z nich ( zejména KDU, ČSSD, STAN, TOP 09) se nemusí do PSP vůbec dostat. Připomeňme cca čtvrt milionu lidí na Letné, nejsou žádné nové hlasy navíc, to jsou jen dnešní opoziční voliči, kteří se různě přelévají.

Já do politiky nechtěl

Je veřejným tajemstvím, že z opozičních stran takřka nikdo nové volby reálně nechce, tedy alespoň ne letos. A to ještě nemluvíme o individuálních příbězích opozičních poslanců zatížených např. hypotékami či jinými radostmi, kterým by hrozilo, že se nedostanou na čelní (čti volitelná) místa kandidátek. 

Takže ve finále může dojít k paradoxu, že hnutí ANO by chtělo vyvolat nové volby a opoziční demokratické strany by Babiše „přemlouvaly“, aby tam „ANOisté“ zůstali pro zachování stability do konce volebního období. Nanejvýše by vysílaly šrapnely v podobě výzev, že premiérem nemá být přímo Andrej Babiš, ale třeba pan místopředseda Richard Brabec.

A Babiš by pak mohl spokojeně opakovat, vidíte, já chtěl nové volby a oni nechtěli. Já se obětoval, já do politiky nechtěl.