Video placeholde
Režisérka Irena Pavlásková
Režisérka Irena Pavlásková
Režisérka Irena Pavlásková
Režisérka Irena Pavlásková
Režisérka Irena Pavlásková
9
Fotogalerie

Pražské orgie uprostřed totality. Irena Pavlásková představila svůj nový film. Kdo si zahrál Havla?

Karlovarský festival už léta funguje jako platforma, kde filmaři rádi představují chystané či rozpracované projekty. Sobota v tomto směru patřila dvěma, jež si snad ani nemohly být nepodobnější: Pražským orgiím, nad poměry ambicióznímu snímku Ireny Pavláskové, natočeném na motivy světového bestselleru s mezinárodním obsazením, a "totální” romantické vánoční komedii Šťastný nový rok, o jejíž existenci neměl až do dnešního dne skoro nikdo tušení. A v níž mimo jiné hraje i prezident festivalu Jiří Bartoška.

Pražské orgie odprezentovala Česká televize ve velkém, v rámci svého festivalového programu a za přítomnosti publika. Volná adaptace novely, k níž se Pavláskové podařilo získat práva takříkajíc přímo z rukou Philipa Rotha - poté, co se s ním osobně setkala ve Spojených státech - vznikala několik let a teď konečně dospěla k premiéře. Ta je plánována na 10. října.

V rozhovoru pro Reflex Pavlásková mimo jiné zalitovala, že se slavný spisovatel premiéry nedožil. “Měli jsme domluveno, že na ni přijede do Prahy. Těšili jsme se, že mu konečně pořádně poděkujeme za to, co pro naše lidi udělal, protože myslím, že mu ještě nebylo poděkováno dostatečně. Mrzí mě, že už na to nedojde,” řekla režisérka s odkazem na spisovatelovu velkorysou podporu českých disidentských autorů.

Spisovatele Nathana Zuckermana, často využívané alter ego Philipa Rotha, ztvární na plátně kanadský herec Jonas Chernick, jeho průvodce panoptikem totalitní Prahy, kam přijíždí s rukopisem zavražděného spisovatele, Pavel Kříž a objekt Zuckermanova zájmu, výstřední spisovatelku Olgu, herečka Ksenia Rappoportová. Z českých herců se ve filmu dále objeví například Klára Issová, Jiří Havelka a také Viktor Dvořák, na nějž připadl part budoucího prezidenta Václava Havla. “Přejmenovala jsem ho na Havlíčka a vybírala jsem trochu podle podoby a také na základě charismatu, nechtěla jsem vytvářet úplné kopie reálných lidí,” prozradila Pavlásková.

Pražské orgie jsou pro ni sedmým celovečerním hraným filmem, její prvotinu, ve své době velmi odvážný a společensky znepokojivý Čas sluhů, shodou okolností připomíná festivalová sekce Bez cenzury. Na otázku, zda i její nejnovější snímek ponese nějaký hlubší společenský vzkaz, odpovídá režisérka kladně: „Bude to spíš takový nadčasový vzkaz: zachovejme si zdravý rozum, nezapomínejme. Nenechme si líbit věci, které se nám nelíbí, protože není sebemenší důvod, abychom mlčeli. Já za totáče tolikrát slyšela: To nemá cenu, to nemá naději… Ve svobodné společnosti si to říkat nesmíme!”

Tvůrci druhého jmenovaného titulu – Šťastný nový rok, česko-slovenské koprodukce, pustili novinářům pouze krátkou neoficiální ukázku v komorním prostředí karlovarského Muzea Karlovy Vary a neprozradili ani datum zimní premiéry. Sledovat sněžné radovánky v kulisách horkem rozpálených festivalových Varů patřilo nicméně k zásadním, protože nejbizarnějším zážitkům dne. Na „šťastný nový rok“ přišli připít všichni hlavní herečtí představitelé v čele s Jiřím Bartoškou a Emílií Vašáryovou, kteří spolu ve filmu „jenom chodí“ (rozumějte - Bartošku na lyžích rozhodně neuvidíme). Točilo se v Tatrách na sněhu, kde romantické chvilky zažívala především Táňa Pauhofová, Zuzana Norisová, Jakub Prachař a Petr Vaněk a to je zatím vše, co víme.