Mostecká kapela Arawn v lidickém památníku

Mostecká kapela Arawn v lidickém památníku Zdroj: Arawn

Metalová kapela nahrála klip v památníku v Lidicích. Je to nevinná nuda, přesto vyvolala skandál

Obec Lidice a její pohnutý osud za druhé světové války patří mezi nejvýznamnější okamžiky moderní české historie. V přístupu k Lidicím u nás panuje až určitá posvátnost. A když se něco v tomto směru prolomí, hned je z toho bouře. Ta poslední přišla v podobě nevinného klipu mostecké metalové skupiny Arawn, která v areálu lidického památníku nahrála skladbu Lidice. Na protest proti tomu několik zaměstnanců památníků podalo výpověď. Důvod k tomu ale není žádný.

Pnutí, které natáčení a zveřejnění klipu skupiny Arawn vyvolalo u některých zaměstnanců lidického památníku, podrobně popisuje například web Lidovky.cz. „Je pro mě něco nepochopitelného, že by se takto měla prezentovat v Lidicích historie,“ reagovala podle webu Klára Klímová, dnes již bývalá asistentka ředitelky památníku. Podobný postoj zastávají i další lidé, kteří se rozhodli tuto organizaci v poslední době opustit.

Jenže když si skladbu Lidice pustíte, nic nepochopitelného na ní není a není ani žádný důvod, proč by se zejména pro mladé lidi nemohla historie prezentovat i tímto způsobem. Problémem klipu není jeho údajná dehonestace posvátného místa českých dějin, ale to, že je to pouze velmi průměrná skladba, která byla natočena nepříliš zdařilým způsobem.

Historie pro mladou generaci

„Vyhlazení Lidic je pro každého z nás vážné a citlivé téma. Je to tragická událost, která je v našich dějinách zapsána nesmazatelně černým písmem. Nejen že jsme chtěli tuto tragickou událost znovu připomenout, ale i poukázat na neznalost dnešní generace. Chtěli jsme píseň s historickým tématem a Lidice byla jasná volba,“ popsal v rozhovoru pro web Czech Blade motivaci kapely její zpěvák Milan Brna.

Vyčítat něco v tomto směru proto skupině či lidem z památníku, že povolili podobnou píseň v Lidicích natočit, není na místě. Prostě to byl pokus, jak zpracovat historii jiným způsobem. Nestalo se nic skandálního, i když někdo z toho skandál zjevně vyrábí. Spíše to svědčí o určitém pnutí uvnitř organizace, která o pamětní místa v Lidicích pečuje.

Švédský příklad

Například švédská metalová skupina Sabaton, která se ve svých textech převážně zabývá válkou, před lety nahrála píseň Far from the Fame, jejímž hlavní postavou je Karel Janoušek (1893 - 1971). To byl hrdina prvního i druhého odboje, jediný Čechoslovák s hodností maršála a organizátor československého letectva ve Velké Británii. Byl to záslužný a pozoruhodný počin kapely Sabaton, který byl oceněn i u nás.

Skupině Arawn se podobný majstrštyk se skladbou Lidice nepovedl, na druhé straně je dobře, že se alespoň pokusila přiblížit historii jiným způsobem, než je většina lidí zvyklá. Podobné výhrady se například objevily také u filmu Lidice režiséra Petra Nikolaeva z roku 2011. Někteří kritici ho naprosto ztrhali, ale do kin na něj přišlo přes 513 000 diváků, což byl fantastický výsledek a připomínce Lidic pomohl.

K historickým událostem můžeme přistupovat různě, jejich prezentace může být rozdílná. Někomu může vadit i to, že kapela Arawn natočila svůj klip právě na místech lidického památníku. Není to ale vůbec žádný skandál, nestalo se nic nepřijatelného. Teď už chybí pouze to, aby se k věci vyjádřil odvolaný-neodvolaný pseudoministr kultury Antonín Staněk…