Ilustrační snímek.

Ilustrační snímek. Zdroj: Profimedia.cz

K lékaři jděte ráno. Odpoledne může mít problém s rozhodováním, zjistili vědci

Doktoři jsou v odpoledních hodinách méně pozorní, trpí rozhodovací únavou, a dokonce se v té době snižuje šance, že pomůžou odhalit vážné onemocnění. Zjistila to Americká lékařská asociace.

 

Třiatřicet klinik a přes padesát tisíc pacientů sledovali autoři studie, která vyšla v květnu v odborném časopise The Journal of the American Medical Association. Trvalo jim to čtyři roky a soustředili se na to, zda doktoři posílají pacienty, kteří by mohli mít rakovinu prsu nebo tlustého střeva, na příslušná vyšetření.

Odpolední stres i únava

Čísla hovoří jasně. Čím dřív v průběhu dne pacient na kontrolu dorazí, tím spíš ho praktický lékař pošle na mamografický, popřípadě kolorektální screening. Ty jsou zásadní právě při diagnostice zmiňovaných typů rakoviny. Nejčastěji doktoři doporučili screening v době kolem osmé ráno, pak frekvence klesala. Odpoledne už byla o 10 až 15 procent nižší.

„Nejpravděpodobnější důvody? Věčný skluz a také rozhodovací únava,“ parafrázuje výstup z výzkumu americký profesor a praktický lékař Jeffrey A. Linder. Sám to prý dobře zná. „Nálož práce, kterou v ordinacích máme, je v podstatě nemožné zvládnout. V naší honbě za bílým králíkem z Alenky v říši divů jsme neustále pozadu, věčně koukáme na hodinky, jsme ve stresu a přeskakujeme od jednoho pacienta k druhému,“ popsal ve sloupku pro The New York Times.

Kromě stresu lékaři čelí i takzvané rozhodovací únavě, kterou zná vlastně každý z nás. „Je to postupný úpadek sebekontroly, který přichází s tím, jak děláme další a další rozhodnutí,“ vysvětluje Linder. „Je to princip, který využívají prodejci aut, když nejzbytečnější a nejdražší položky nabízejí až na konci nákupu, nebo supermarkety, které schválně umisťují sladkosti až k pokladnám.“

Méně antibiotik, více opiátů

Tentýž princip může podstatně omezit rozhodovací schopnosti lékařů, kteří sedí v ordinaci od rána. Odpoledne pak například častěji předepisují antibiotika, i když nejsou nutná: to už Linder se svými kolegy odhalil ve studii z roku 2014. „Zjistili jsme tehdy, že jeden a tentýž doktor je stejnému pacientovi předepsal s pravděpodobností vyšší až o 26 procent, pokud pacient dorazil ve čtyři odpoledne, než kdyby přišel v osm ráno.“

Obdobné výzkumy v minulosti ukázaly, že stejný princip platí třeba při rozhodování, zda pacienta očkovat proti chřipce. S blížícím se večerem si také zdravotníci čím dál méně myjí ruce. A pacientovi s bolestmi zad naopak v pozdních hodinách spíš předepíšou opiát, který sice akutně pomáhá, ale dlouhodobě může škodit.

Pokud jde o diagnostiku rakoviny, má Jeffrey A. Linder jednoduché doporučení. Pokud můžete, jděte na kontrolu v ranních či dopoledních hodinách. A když to nejde? „Přijďte připravení. Zjistěte si, které screeningy by se vám mohly hodit (můžete se odpíchnout od věku a pohlaví), a s lékařem se poraďte o tom, na které byste skutečně měli jít,“ radí.