Sam Edelman před svým KFC v odlehlém australském městě Alice Springs

Sam Edelman před svým KFC v odlehlém australském městě Alice Springs Zdroj: Facebook

Australské KFC usiluje o Michelinskou hvězdu. Lidé k nám jezdí stovky kilometrů, tvrdí majitel

Zatímco běžně si na Michelinskou hvězdu troufají pomyslet jen ty nejvybranější restaurace, v bezmála 30tisícovém australském městě Alice Springs o ni usiluje vlastník frančízy KFC Sam Edelman. Věří, že jeho restaurace je výjimečná a splňuje kritéria i pro dvě nebo tři hvězdy, přestože v Austrálii Michelinův průvodce nevychází. O svém cíli dává vědět světu facebookovou stránkou s výmluvným názvem: Kentucky Fried Chicken deserves a Michelin Star.

 „Jsme nejodlehlejší KFC na světě, další restaurace je 1200 km vzdálená. Proto jsem si řekl, že jsme opravdu unikátní, když jsem si četl kritéria Michelinského průvodce,“ myslí si sedmatřicetiletý Edelman. Tvrdí, že lidé do jeho fast foodu dojíždějí i několik stovek kilometrů, aby se u něj najedli. Proto věří, že splňuje podmínky minimálně pro jednu hvězdu, kterou obdrží „velice dobrá restaurace ve své kategorii“. Pomýšlí ale i na dvě hvězdy pro „výtečnou kuchyni, která stojí za návštěvu“ nebo tři hvězdy pro „výjimečnou kuchyni, která zasluhuje zvláštní cestu“.

Facebookovou skupinu s názvem Kentucky Fried Chicken deserves a Michelin Star(KFC zasluhuje Michelinskou hvězdu) založil Edelman minulý týden. Má něco přes sedm stovek členů, kteří majitele fast foodu podporují, mimo to si ale samozřejmě vysloužil i mnoho posměchu. Nadšeného Edelmana prý inspirovala série Netflixu Street Food , která se zabývá fenoménem pouliční gastronomie. Jeden díl se věnoval postaršímu pouličnímu kuchaři Jayi Faiovi z Bangkoku, který získal Michelinskou hvězdu v roce 2017. „Když může dostat hvězdu pouliční prodavač, proč ne my,“ komentuje Edelman.

„Používáme čerstvá kuřata, která k nám dodavatel zaváží denně. Naši kuchaři je ručně obalují, což už vyžaduje nějaký um,“ říká Edelman o svém KFC. „Vím, že můj tým do toho dává srdce a dělá to nejlepší KFC, jaké dovede.“ Majitelova slova mohou působit až úsměvně, při bližším zkoumání však člověk zjistí, že je ze své práce opravdu mimořádně nadšený. Vypovídá o tom nejen to, že pro KFC pracuje již 20 let a posledních 7 let je v čele frančízy.

Cesta „amerického snu“ do Paříže

Někteří fanoušci Edelmana podporují s tím, že zbožňují, jakým způsobem dělá svou práci. Ten pozval do svého KFC i populárního australského „gastrokritika“ Roba Broadfielda, který hodnotí luxusní restaurace. Na kuřeti si sice pochutnal, ale že by KFC v Alice Springs ocenění získalo, si nemyslí. Edelman právě teď podniká se svou snoubenkou cestu do Paříže, aby na sebe Michelinské komisaře upozornil osobně. „Když přijdu až k jejich dveřím, nemohou mě ignorovat,“ dodává s trochou nadsázky.

Michelinští komisaři vydávají svého průvodce každoročně. Českých, respektive pražských restaurací je v něm 31, od loňského roku je to o 2 méně. Michelinskou hvězdu však drží pouze dvě české restaurace: La Degustation Bohême Bourgeoise a Field. Uděluje se i nižší ocenění Bib Gourmand, které označuje dobrou kvalitu za přijatelnou cenu. V Praze se jím pyšní restaurace Divins, Eska, Na Kopci a Sansho. V průvodci jsou i vybrané restaurace bez ocenění, které zaujaly svým interiérem, servisem či atmosférou.