Zdroj: LEDAKCE.cz

Jak stylově a funkčně osvětlit kuchyň? Nechte se inspirovat!

Každý kuchař vám potvrdí, že kuchyně by měla být dobře osvětlená. Vždyť v ní dochází k přípravě v mnohých případech kulinářských děl, která ten, kdo je připravuje, musí dobře vidět. Zkrátka není nic horšího než vařit v pološeru. 

Moderní osvětlení, to už dávno nejsou jen závěsné lustry a lampy. Především svět LED osvětlení nabízí širokou škálu svítidel vyhovujících i těm nejnáročnějším zákazníkům.

Osvětlení versus zdraví

Říká se, že čistota je půl zdraví. Toto známé pořekadlo je ale na místě trošku rozšířit. Minimálně půlka našeho zdraví je závislá i na světle. Vliv světla potažmo osvětlení na lidský organismus je neoddiskutovatelný.

Pozor na modré světlo!

V tomto smyslu se hovoří především o tzv. modrém světle, jehož nadmíra může i uškodit. Odborníci doporučují, abychom mezi devátou a desátou hodinou vypnuli televizi, počítač, tablet i chytrý telefon. Přemíra světla, jež vyzařují, mimo jiné ztěžuje usínání. Stejně jako osvětlení nedostatečné, kterým si zase kazíme zrak. Proto už naše babičky apelovaly na to, abychom si před spaním nečetli s baterkou pod peřinou.

Každá místnost vyžaduje jiné osvětlení

Každá místnost by měla být osvícena adekvátně k činnosti, již v ní vykonáváme. Zatímco v ložnici, v níž se většinou oddáváme odpočinku, si vystačíme s osvětlením tlumeným, v kuchyni už takové osvětlení bývá nedostatečné. A právě na osvětlení do kuchyně se v tomto článku zaměříme.

Svítidla klasická i designová

Nabídka současného trhu se svítidly je opravdu pestrá. Navštivte prakticky jakýkoliv lépe zásobený obchod se svítidly a na vlastní oči se přesvědčíte, co vše je dnes možné. Najdete v nich svítidla klasické, tedy lustry a lampy, ale i moderní designová svítidla. Při výběru se však řiďte nejenom designem, ale i výkonností, intenzitou a barvou světla, kterou podávají. Ty hrají důležitou roli především při výběru osvětlení do kuchyně.

Závěsné svítidloZávěsné svítidlo | LEDAKCE.cz

Zaměřeno na osvětlení do kuchyně

Osvětlení do kuchyně je v tomto ohledu specifické. Kvalitně by měla být osvětlena především pracovní kuchyňská linka. Červená zkrátka při přípravě pokrmů musí být červená a ne fialová. V opačném případě rajče zaměníte za lilek a na problém je zaděláno. Správné a nezkreslující světlo poskytuje jednu extra ochrannou linii před přípravou pokrmu ze zkažených potravin, neboť lze vidět každá vada na kráse. Nikoliv náhodou lze v obchodech narazit na odlišně osvětlené regály. Ryby jsou nasvíceny modře, červené maso červeně a pečivo má rovněž vlastní odstín. LED osvětlení si našlo svoji cestu i do potravinářství.

Výkonná a úsporná LED svítidla

Zřejmě vás nemusíme upozorňovat na to, že svou pozornost byste měli zaměřit na kvalitní LED svítidla. Ta jsou stejně jako LED žárovky v první řadě výkonná, a můžete si být jisti i tím, že vám nějakou tu dobu vydrží. Životnost se počítá v desítkách tisíc hodin svitu. A také nabízejí opravdu bohaté možnosti, jak kuchyň funkčně a zároveň trendy osvětlit.

LED svítidlo - lustrLED svítidlo - lustr | LEDAKCE.cz

Moderní designová svítidla

Moderní designová svítidla vám pomohou k neotřelé trendy kuchyni, která se stane ozdobou každého interiéru. V takové kuchyni budete chtít vařit, ne budete muset vařit. V tom je totiž zásadní rozdíl. Pokrmy připravované z lásky a ne z donucení totiž lépe chutnají. Osvětlení do kuchyně by tedy z tohoto úhlu pohledu v první řadě mělo být praktické. Buďme ale konkrétní.

Praktické LED pásky

Ideálním způsobem, jak netradičně osvítit nejenom kuchyni, ale i chodbu, toaletu či bar, představují praktické ohebné LED pásky. To jsou ohebné samolepicí pásy osázené LED diodami, jejichž hlavní předností je spolu s jejich vysokou svítivostí i životností flexibilita instalace. Jedná se o velmi praktické lineární svítidlo. Pásky vybavené difuzorem poskytnou na pohled příjemné osvětlení kuchyňské linky, ale velmi snadno se dají užít i v dalších aplikacích.

LED pásky do kuchyně

S tímto světelným zdrojem totiž snadno osvítíte i místa, ve kterých by byla obtížná instalace klasických světelných zdrojů, ať již kvůli jejich velikosti, či horší dostupnosti osvětlovaného místa. Ledkové pásky do kuchyně zkrátka jsou správnou volbou.

Pásky do interiéru i exteriéru

LED pásky si můžete pořídit do interiéru i exteriéru - interiérové pásky nikdy nepoužívejte do exteriéru a obráceně! Jednotlivé modely se mezi sebou odlišují svou svítivostí, barevným provedením i ochranou proti vnějším vlivům. Interiér i exteriér své domácnosti tak můžete ozářit buď klasickou bílou, ale i zelenou, modrou nebo třeba purpurovou barvou. Barevné LED pásky samozřejmě nejvíce vyniknou v přítmí. Speciální kategorií jsou RGB LED pásky. Ty dokážou vykouzlit barvu podle přání.

LED panel

Další možnosti skýtá LED panel. Jedná se o ploché svítidlo, které jednoduše zavěsíte na stěnu, strop, do podhledu, nebo přímo vestavíte do sádrokartonu, a nahradíte jím neúspornou zářivku. Na trhu se setkáte s LED panely různých velikostí, tvarů, ale i výkonností či stmívatelností (možností svítidlo stmívat). Hlavní předností LED panelů je stejně jako u většiny LED osvětlení znatelná úspora za energie. Ve srovnání se zářivkami, které LED panely pomalu vytlačují, jsou opravdu energeticky nenáročné, rychle startují a nemají ve zvyku blikat.

Průhledný LED panelPrůhledný LED panel | LEDAKCE.cz

Rozdělení LED panelů

LED panely dělíme na podhledové, závěsné, vestavné a přisazené. Rozdíl mezi nimi spočívá ve způsobu jejich upevnění. Podhledové panely se často montují do tzv. kazetových stropů. Panely závěsné, jak napovídá jejich název, se prakticky pomocí pevných lanek jednoduše zavěšují většinou u vyšších stropů, které umožňují, aby vyseli o něco níže. Do sádrokartonových stěn je možno pomocí pružinek snadno namontovat LED panely vestavěné. Rádi byste si panely pověsili na zeď nebo nízký strop? Pak vybírejte v segmentu přisazené panely.

LED panelLED panel | LEDAKCE.cz

Zaměřeno na výkonnost

LED panely se od sebe také odlišují svou výkonností. Tu zvolte s ohledem na místnost, v níž budou rozvěšeny, ale i na jejich celkový počet v místnosti. Čím víc panelů zvolíte, tím nižší výkonností mohou disponovat. Rozhodně nechcete prostory přesvítit.

Nakupujte na e-shopu ledakce.cz

S bohatou nabídkou LED osvětlení se setkáte například na e-shopu ledakce.cz. LED žárovky, pásky, trubice, panely, reflektory, přídavná a pracovní světla, osvětlení veřejné i soukromé, to vše a mnohem víc máte možnost vybírat v pohodlí svého domova.

Nechte si poradit

Nevíte, jaký model světla zvolit? Nechte si poradit od odborného personálu. Součástí služeb e-shopu je totiž i odborné poradenství. Specifikujte svůj požadavek, zformulujte ho a dotaz odešlete na adresu uvedenou v kontaktech e-shopu. Není totiž nic horšího, než když si do interiéru pořídíte nevyhovující osvětlení, které nám může i ublížit. To ale v případě e-shopu ledakce.cz nehrozí. Přečtěte si více o tom, jak stylově osvětlit kuchyni i jídelnu. LED osvětlení do kuchyně je zkrátka správnou volbou. Stačí si prohlédnout pestrou nabídku, sladit osvětlení s dalším vybavením a kuchyňským nábytkem a posvítit si na přípravu zdravého a chutného pokrmu.