Ženy potetované v době, kdy to bylo společensky nepřípustné:kolem roku 1920

Ženy potetované v době, kdy to bylo společensky nepřípustné:kolem roku 1920 Zdroj: Vintag.es

Ženy potetované v době, kdy to bylo společensky nepřípustné:1912
Ženy potetované v době, kdy to bylo společensky nepřípustné:kolem roku 1910
Ženy potetované v době, kdy to bylo společensky nepřípustné:kolem roku 1910
Ženy potetované v době, kdy to bylo společensky nepřípustné:kolem roku 1910
Ženy potetované v době, kdy to bylo společensky nepřípustné:1908
29
Fotogalerie

Potetovaná těla rebelek: Podívejte se na ženy, které se tetovaly dřív, než to bylo „dovoleno“

Zatímco nejstarší doložené tetování pochází z doby kolem tří tisíc let před Kristem, v západních kulturách se jednalo o neobvyklou a sociálně nepřípustnou záležitost minimálně do poloviny 20. století (nemluvě o našem prostředí, kde bylo typické pro lidi na okraji společnosti po celou dobu totality) – natož pak u žen. Ve druhé polovině 19. století a začátkem 20. století byl tento druh umění k vidění téměř výhradně u lidí působících v zábavním průmyslu - například v cirkusech u burlesek, ale také u kriminálníků. Nahlédněte do galerie na ženy, které nechaly svá těla pokrýt obrazci dřív, než to bylo přípustné.

Na performery s těly pokrytými tetováním se lidé chodili dívat jako na atrakci, z respektovaných společenských vrstev tím ale byli automaticky vyloučeni. Jednou z mála skupin, u nichž se tetování počátkem minulého století akceptovalo, byli námořníci, jinak lidé svá případná malá tetování skrývali. Námořníci mívali často vytetovanou kotvu jako znak sounáležitosti. Později nabylo tetování identifikačního významu – bylo možné snáze určit, zda námořník spadl přes palubu či se utopil.

Přestože v období, z něhož fotografie pocházejí, bylo tetování stále okrajovou záležitostí, je právě 19. a 20. století érou renesance kérky v evropském kulturním prostředí po tom, co jej křesťanům zapověděla církev. Zajímavé je se u fotografií zaměřit na detail dekoru. U některých žen, které se nechaly tetovat v prvních dekádách 20. století, vidíme na jejich tělech dozvuky secese.