Češi jsou sedmým nejpoctivějším národem co se týče návratu ztracených peněženek

Češi jsou sedmým nejpoctivějším národem co se týče návratu ztracených peněženek Zdroj: Profimedia.cz

Jaká je šance na návrat ztracené peněženky? Odpoví vám výzkum, v němž Češi dopadli překvapivě

Experiment Michiganské univerzity nazvaný Civic Honesty Around the Globe zkoumal ve 40 zemích světa, jak jsou lidé poctiví při vracení ztracených peněženek. Výzkumníci jich ve velkých městech „zapomněli“ více než 17 tisíc s různými finančními obnosy. Výsledky, které zveřejnil časopis Science, jsou překvapivé jak celosvětově, tak pro Čechy, kteří jsou podle experimentu sedmým nejpoctivějším národem.

Skupina ekonomů z veřejné výzkumné univerzity v Michiganu se rozhodla porovnat poctivost lidí v závislosti na národnosti i nalezené částce. Tým připravil tři druhy peněženek určených ke ztracení: první neobsahovala žádné peníze, druhá menší obnos, který se rovnal asi třem stovkám v té které měně, a poslední něco přes dva tisíce korun. Všechny však obsahovaly klíče, nákupní seznam a kontakt se jménem obvyklým pro tu kterou zemi. Peněženky pak dobrovolníci předali jako ztracené na veřejných místech, například na recepcích hotelů, v divadlech, galeriích nebo bankách.

Zatímco autoři výzkumu předpokládali, že vyšší návratnost bude u peněženek bez finančního obnosu, opak byl pravdou. Ve všech zemích bez rozdílu byla největší návratnost u peněženek s nejvyšší částkou. V průměru se „majitelům“ vrátilo 40 % prázdných peněženek, 51 % peněženek s menší částkou a 71 % těch, v nichž bylo okolo dvou tisíc korun. K překvapivě poctivému chování mohlo podle výzkumníků přispět také to, že obsahovaly osobní věci – zmíněné klíče a nákupní seznam. Díky nim je pro nálezce oběť představitelnější a snáze jej přepadne lítost.

Češi vrátili 80 % peněženek s financemi

V každé ze zapojených zemí se testovalo asi na čtyřech stovkách peněženek. V České republice je dobrovolníci roznesli po šesti největších městech od Prahy po Olomouc. „Obdarovaní“ vrátili 60 % prázdných peněženek, a dokonce téměř 80 % těch, v nichž byly peníze. Češi se tak umístili jako sedmý nejpoctivější národ, předčili je Švýcaři, Norové, Nizozemci, Dánové, Švédové a překvapivě také Poláci. Naopak nejhorší výsledek vykazuje Čína, kde se nevrátila ani pětina peněženek s penězi. Těsně ji předběhlo Maroko, Peru, Kazachstán a Keňa.

K lidské poctivosti byli přitom skeptičtí sami občané k sobě navzájem. Z dotazníku pro 2 500 respondentů vyplynulo, že lidé si spíše myslí, že peněženky s vyšším obnosem už majitel neuvidí. „Chybně jsme si mysleli, že lidské bytosti jsou sobecké. Ve skutečnosti je jim obraz sebe sama jako poctivého a čestného člověka cennější než jednorázový finanční obnos,“ dodává Alain Cohn, vedoucí výzkumu.