Video placeholde

Soudce Baxa: Babiš si lidi nekoupí, měl by si sáhnout do svědomí. Od Zemana bych funkci ústavního soudce nepřijal

Je za co demonstrovat. Soudce a bývalý předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa tvrdí, že Andrej Babiš nechápe svoji roli. On i další politici by se měli nad důvody protestů zamyslet a sáhnout si do svědomí. Baxa teď vidí před justicí zatěžkávací zkoušky, jako je kauza Čapí hnízdo. Nelituje toho, že promluvil o tlaku, který na něj údajně vyvíjel prezident Zeman. Funkci ústavního soudce by od něj nikdy nepřijal. A i kvůli nezávislosti navrhuje, aby se změnilo vybírání soudců.

Reakce Andreje Babiše a Miloše Zemana potvrzují, že demonstrace jsou důležité. Podle Baxy míří na určitý styl politiky a chování. Hodnotu mají ale i to, že lidem začíná záležet na fungování justice. Ta nesmí patřit politikům, kteří si myslí, že vyhráli volby a teď je vše jejich. Ti přitom teď podle Baxy mají na soudce a žalobce vliv. Baxa říká, že když někdo chce funkci nebo je vydíratelný, je taky v tomto směru zranitelný.

Baxa si stojí za svým rozhodnutím promluvit o údajných tlacích ze strany prezidenta. Ví, že si mohl zavřít kariérní postup. Tvrdí, že vše se dělo jen na pracovních schůzkách. Jiní soudci a žalobci za Zemanem ale chodili na pitky v zákulisí a oslavy a ti teď prý klopí oči. Podle Baxy je otázka jejich svědomí, proč tam chodili a co řešili.

Charakter je důležitější než funkce, zdůrazňuje Baxa. Zároveň věří, že má zkušenosti a schopnosti na to, v justici ještě něco dokázat. Mohlo by jít i o post ústavního soudce. Od prezidenta Zemana by ho ale nikdy nepřijal.

Jak by se měl změnit vybírání soudců a jak by měli být testováni? Kudy teď jdou tlaky na justici a jak jsou úspěšné? Kde jsou slabá místa? A proč mají demonstrace smysl?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>