Klaus slaví, Berlínská zeď už nestojí, ČSSD umírá.

Klaus slaví, Berlínská zeď už nestojí, ČSSD umírá. Zdroj: Robert Klejch, Blesk / Wikimedia /ČTK

Klausova elitní sestavička, Berlín jako laboratoř bolševických experimentů, předsmrtná křeč ČSSD

Minulý týden byl plný událostí světového významu, mezi něž bezpochyby patřila oslava narozenin prezidenta Václava Klause seniora. Potvrdila to i jména gratulantů, mezi nimiž byli Vítězslav Jandák, Vladimír Železný, Jana Bobošíková či Petr Nečas s Janulkou. Jako ples upírů! Opět ohromil Miloš Zeman, když zapřisáhlému nekuřákovi Klausovi daroval se vkusem jemu vlastním dýmku s vlastním podpisem.

Není známo, čím se svému dobrodinci odvděčil Petr Smetka, mluví se o rodinném domku z H Systému. Nejnáročnější bylo najmutí rasově čisté obsluhy, na tu je Václav Klaus senior dost háklivý, jak ukázal odsouzením personálu na britské luxusní lodi, kde byl zadarmo.

Třas místo virózy

Angelu Merkelovou postihl silný třas těla, jehož příčinou prý byla dehydrace. No, nevím, náš prezident chlastá jako duha a třese se mnohem víc. „Málo pila, pak se něco takového může stát. U jiných lidí to probíhá mnohem hůře a rovnou se skácí,“ podotkl přítomný lékař Christopher Specht. Dodal, že Merkelová měla štěstí, když ji zachvátil pouze třas. To je fakt. Klidně mohla dostat i virózu.

Vražedkyně Petra Janáková, odsouzená na třicet let, byla propuštěna a zůstává bez dozoru na svobodě. Stalo se tak poté, co se jí – na rozdíl od Kájínka – do pohlavních orgánů vloudilo něčí semeno. Pochopitelně! Nechtěla čekat na příští prezidentské volby a Miloš Zeman jí v tomto smyslu nechtěl nic slibovat.

Rudá blokáda a Berlín pod křídly letadel

Pozornosti českých médií uniklo výročí prvního testu bolševismu na připravenost svobodného světa bránit se rudé agresi, jež se měl zastavit po 14 dnech na březích La Manche. Stalo se tak 20. června 1948, kdy po marných konzultacích se Sovětským svazem provedli západní spojenci ve svých okupačních zónách Německa měnovou reformu. Ta podle smluv čtyřmocenského statusu Německa ale neměla platit pro Berlín, také rozdělený na čtyři sektory. Jenže již 23. června byla měnová reforma provedena i v sovětské okupační zóně s tím, že nová východní marka měla platit i pro západní sektory Berlína. Tento pokus o jejich pohlcení sovětskou zónou západní spojenci odvrátili zavedením západní marky i ve svých berlínských sektorech. Tentýž den v noci reagovalo sovětské velení přerušením dodávek elektrického proudu pro západní sektory Berlína a několik hodin poté uzavřením pozemních a vodních přístupových cest.

Americký guvernér města Lucius D. Clay proto vydal 25. června 1948 povel ke zřízení leteckého mostu a druhý den přistálo na letišti Tempelhof v sektoru USA první letadlo. Britové započali s operací o dva dny později na letišti Gatow a na plochách jezer s hydroplány. Na letech se podíleli i letci z Nového Zélandu, Austrálie, Kanady a Jižní Afriky. Největšími položkami bylo uhlí, benzín, pšenice a potraviny, dále léky a stavební materiál. Záhy byl zahájen provoz i na letišti Tegel ve francouzském sektoru a letadla přistávala v minutových intervalech. Když se v květnu 1949 ukázalo, že blokáda nedosáhne záměru anexe západních sektorů, byla tranzitní spojení do Berlína sovětskou stranou otevřena. Celkem bylo během 278 tisíc letů za 322 dní přepraveno 2,3 milionu tun zboží a letci překonali kolem 150 milionů kilometrů, což odpovídá vzdálenosti Země od Slunce! Za svou snahu zaplatilo životy 101 lidí, z toho 78 pilotů. Je důležité připomínat si taková výročí, abychom věděli, s kým máme tu čest, když vyráží náš pan prezident za svými rudými přáteli a vzory.

Zemanovy výroky časem zrají

Když už jsme u Miloše Zemana, při jeho současných politických manévrech stojí za to připomenout si některé jeho výroky s poznámkami Zpětného zrcátka navíc:  

1996: „Z pětiminutovek s premiérem by se staly desetiminutovky, potom půlhodinovky a nakonec bychom měli z celé televize one man show,“ řekl Zeman k možnému postátnění České televize. To nám spadl kámen ze srdce, vlastně z Barrandova.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!