Setkání izraelského prezidenta Reuvena Rivlina a předsedy rady francouzských muslimských duchovních Hassana Chalghoumiho.

Setkání izraelského prezidenta Reuvena Rivlina a předsedy rady francouzských muslimských duchovních Hassana Chalghoumiho. Zdroj: Twitter

Setkání izraelského prezidenta Reuvena Rivlina a předsedy rady francouzských muslimských duchovních Hassana Chalghoumiho.
Setkání izraelského prezidenta Reuvena Rivlina a předsedy rady francouzských muslimských duchovních Hassana Chalghoumiho.
Setkání izraelského prezidenta Reuvena Rivlina a předsedy rady francouzských muslimských duchovních Hassana Chalghoumiho.
4
Fotogalerie

Muslimská duchovní delegace navštívila Izrael. Dotklo se to mého srdce, řekla mladá aktivistka

Poslední dobou jsme svědky narůstajícího počtu zpráv o sílícím antisemitismu a nenávisti k státu Izrael v Evropě. Ty souvisejí se zvětšující se muslimskou komunitou na starém kontinentě. Ovšem i mezi negativními zprávami lze nalézt zprávy pozitivní, například o tom, že předseda rady francouzských muslimských duchovních Hassan Chalghoumi přicestoval na oficiální návštěvu do Izraele a setkal se s izraelským prezidentem Reuvenem Rivlinem.

Společně s Chalghoumim přicestovala do státu Izrael i delegace mladých muslimských aktivistů z Francie a Belgie. Iniciátorem návštěvy byla nezisková organizace European Leadership Network, která se snaží posilovat přátelské vztahy mezi Evropou a Izraelem na základě společných hodnot.

Na vině není náboženství, ale politický islám

Izraelský prezident Reuven Rivlin během setkání s Hassanem Chalghoumim řekl: „Judaismus nikdy nebyl ve válce s islámem.“ A dodal: „Judaismus a islám jsou sesterskými náboženstvími a my bychom se měli k sobě chovat podle toho. Židovský lid trpěl mnoho let rasismem a nenávistí.“ A na svém twitterovém účtu k zveřejněným fotografiím ze setkání Rivlin ještě dodal: „Náboženská, nacionalistická a kulturní umírněnost je tím pravým způsobem, jak dosáhnout srdcí lidí. Je to ten správný způsob, jak žít.“

Předseda rady francouzských muslimských duchovních Hassan Chalghoumi řekl: „Náboženství samo o sobě není problém, spíše je jím politický islám, který se snaží vytvořit konflikt mezi židy a muslimy. Státy jako Írán, Katar a Turecko, které financují nenávist prostřednictvím Hamásu a Hizballáhu. To není náboženství; to je politický islám, proti kterému musíme bojovat.“

Jedna z mladých muslimských aktivistek při setkání s izraelským prezidentem veřejně řekla, že před návštěvou Izraele podporovala protiizraelskou aktivitu požadující v Evropě bojkot Izraelců a lidí podporujících Izrael, ale změnila svůj názor: „Izrael má právo na existenci. Lidská práva jsou zde respektována a lidé jsou velkorysí a laskaví. Nevěděla jsem to, protože v Evropě je vytvářen tak odlišný obraz. Jsem ráda, že jsem sem přišla a viděla jsem to na vlastní oči.“

I další slova vyřčená touto mladou muslimkou ukazují, jak nesmírně zkreslující dopad na vnímání Izraele a židů mají mezi muslimy kampaně muslimských antisemitů a jak moc se realita rozchází s tímto falešným obrazem židů a státu Izrael šířeným mezi evropskými muslimy: „Než jsem sem přišla, měla jsem strašný obraz Izraele. Viděla jsem Izraelce jako teroristické vrahy… Dotklo se mého srdce, když jsem viděla, jak tady lidé z různých náboženství žijí společně v míru, navzdory své obtížné historii. Bylo to dobrodružství, které změnilo mé vnímání všeho,“ řekla mladá belgická muslimka.

Doma označován za pokrytce a zrádce

Během svého pobytu v Izraeli se evropští muslimové setkali i se zástupci židovských osadníků, Palestinců a izraelských muslimských organizací. Jeden z představitelů palestinských muslimů, šejch Abu-Chalil Tamimi z palestinského Ramallahu při setkání řekl: „Jakýkoli problém může být vyřešen jednáním, dialogem a dobrým vzájemným zacházením. Šíření nenávisti není cesta… S boží pomocí bude budoucnost lepší pro nás i pro naše děti.“

Není bez zajímavosti, že předseda rady francouzských muslimských duchovních Hassan Chalghoumi čelí ve francouzské muslimské komunitě silné opozici. Byl označen radikálními muslimy za pokrytce a zrádce islámu kvůli svým přátelským postojům vůči Izraeli a židům, snaze budovat evropské pojetí islámu a veřejnému odsuzování politické interpretace islámu.