Žaloby přes aplikaci: Digitalizace státní správy je v Estonsku na špičkové úrovni

Přímořský stát čítající 1,3 milionu obyvatel obklopený převážně Baltským mořem je možná trochu nečekaným lídrem v oblasti implementace digitálních technologií do státní správy. Fascinující snaha o to, aby byla státní správa opravdu co nejvíce uživatelsky jednoduchá, ústí i v debatu o digitalizaci soudnictví. Estonsko je zajímavým příkladem státu, který princip dobré správy plně převedl do praxe.

„Chceme, aby naše státní správa byla co nejpružnější,“ říká pro americký Wired mladý ředitel sekce pro správu dat na jednom z estonských ministerstev Ott Velsberg, který je nadšený do možností využití moderních technologií ve státní správě. Kromě toho, že ve svých osmadvaceti letech řídí sekci pro data, píše také disertační práci na švédské Umeå University, jak jinak než na téma technologie ve státní správě. On a jeho tým má jednoduchý cíl: vytvořit pro občany malého pobaltského státu takovou státní správu, která bude jednoduchá, digitální, spolehlivá a vstřícná. Tento bohulibý cíl mladého technika zaujal i americký Wired, který s mladíkem nedávno otisknul rozhovor.

Dalším cílem je podle Otta snížení počtu zaměstnanců ve státní správě. „Někteří lidé si stále myslí, že když snižujeme počty státních zaměstnanců, trpí tím kvalita poskytovaných služeb veřejnosti,“ vysvětluje inženýr. „To ale není pravda. Pokud efektivně nahrazujeme lidi digitálními technologiemi, naopak tím kvalitě veřejné správy pomůžeme,“ upozorňuje.

A kde se využití digitálních technologie projevují konkrétně? Třeba ministerstvo zemědělství zavedlo systém, jak posuzovat žádosti zemědělců o účelové dotace. Díky satelitním snímkům si farmářovo pole jednoduše vyfotí, fotografie je pak poměřována s katastrální mapou, do níž jsou zaneseny i parametry a způsob využití pozemku. Z pouhé fotografie lze tedy usuzovat na splnění či nesplnění kritérií pro dotace. Systém dálkové kontroly využívají v Estonsku i v oblasti systému parkování.

Inovativní aplikaci využívá Estonsko také pro uchazeče o práci. Ti se mohou zaregistrovat do databáze uchazečů o zaměstnání právě skrze aplikaci, aniž by museli trávit hodiny čekáním na úřadu práce. Aplikace uchazečům umí po zadání kritérií vygenerovat vhodné zaměstnání. Po nedávno provedeném průzkumu bylo zjištěno, že 72 % těch, kdo si skrze aplikaci našli práci, v ní i po půl roce od nástupu stále setrvávají.

Ott se nyní ujal vůbec největší „digitální“ výzvy, které mu zadalo ministerstvo spravedlnosti. To by si přálo vytvořit software umožňující rozhodovat v případech občanskoprávních žalob, kde je žalovaná částka nižší než 7000 euro. Žalobce by prostě do aplikace zadal vstupní data a žalovaný by do ní vkládal své repliky. Rozhodnutí jako takové by už do systému zadával „živý“ soudce. Na detailech systému však ministerstvo i šéf sekce pro data stále pracují. I tak je však estonská státní správa pozitivním příkladem principu dobré správy, který u nás stojí minimálně za pozornost.