Na poslední demonstraci proti Andreji Babišovi dorazilo podle odhadů 120 tisíc lidí

Na poslední demonstraci proti Andreji Babišovi dorazilo podle odhadů 120 tisíc lidí Zdroj: Zbyněk Pecák

Pátá protivládní demonstrace v řade. 120 tisíc lidí žádalo demisi premiéra Babiše
Pátá protivládní demonstrace v řade. 120 tisíc lidí žádalo demisi premiéra Babiše
Pátá protivládní demonstrace v řade. 120 tisíc lidí žádalo demisi premiéra Babiše
Pátá protivládní demonstrace v řade. 120 tisíc lidí žádalo demisi premiéra Babiše
Pátá protivládní demonstrace v řade. 120 tisíc lidí žádalo demisi premiéra Babiše
14
Fotogalerie

Kdo to platí, kdo bude mluvit a kudy na Letnou? Vše o dnešní obří demonstraci

Zřejmě největší protestní akce od roku 1989 se chystá už dnes odpoledne v Praze na Letenské pláni. Na demonstraci spolku Milion chvilek pro demokracii proti premiéru Babišovi a ministryni spravedlnosti Benešové se chystá podle různých odhadů kolem 200 tisíc lidí, spousta vlakových spojů je i přes posily vyprodaná. Přečtěte si všechno důležité o dnešní akci.

Doprava

Z asi 90 měst a obcí budou na Letnou vypraveny zvláštní autobusy, podle Českých drah je řada pravidelných linek vlaků plná i s přidanými vagony. Přímo v Praze pak bude zřejmě složité se na akci veřejnou dopravou dostat. Nedaleko Letné jsou stanice metra Hradčanská, Dejvická a Vltavská a tramvajové zastávky Sparta, Korunovační nebo Strossmayerovo náměstí. Spoje metra mají být posíleny na interval 3-4 minuty, tramvaje budou případně posilovány či odkloněny operativně.

Policie nevylučuje, že v případě potřeby uzavře dopravu v přilehlé ulici Milady Horákové, přes kterou vedou právě tramvajové tratě. Z Hlavního nádraží pak trvá cesta pěšky na Letnou zhruba půl hodiny, přijít se dá i zespodu po schodech od Čechova mostu.

Jak to bude vypadat?

Letenská pláň bude při akci rozdělená do několika sektorů, mezi nimiž mají být koridory pro zdravotníky. O bezpečnost a případnou první pomoc se postarají asi dvě stovky dobrovolníků, kteří budou situaci monitorovat třeba i z paneláků nad Letnou s pomocí dalekohledů. K dispozici budou mobilní toalety i pitná voda.

Na stranách vedle podia budou přistavené velkoplošné obrazovky, dalších pět ve stometrových rozestupech má stát dál od podia. Vedle prostoru pro demonstranty bude připraven lékařský stan i místo pro rodiče s malými dětmi. Před podiem pak bude vyhrazené pásmo pro vozíčkáře. Vše si můžete prohlédnout na videu organizátorů.

Kdo to platí?

Celá akce by měla podle pořadatelů stát přibližně milion korun. Na transparentním účtu spolku je v tuto chvíli něco přes 5 a půl milionu, povětšinou od drobných dárců. Žádné jiné oficiální sponzory Milion chvilek pro demokracii nemá. Podrobné informace o nákladech a způsobech hrazení najdete zde.

Kdo bude mluvit?

Jména řečníků nechávají organizátoři v tajnosti, jisté nicméně je, že tentokrát nevystoupí žádní politici. Na poslední demonstraci promluvil mimo jiné šéf Transparency international v ČR David Ondráčka, herci Ivan Trojan, Jiří Mádl a Hynek Čermák nebo marketér Martin Jaroš. O možnost projevu pořadatele požádalo asi 150 lidí.

A co dál?

Přestože protesty proběhly v minulých týdnech ve stovkách obcí, požadavky demonstrantů vláda zatím nevyslyšela a premiér Babiš je označuje za nesmyslné. V případě, že se situace výrazně nezmění, je v plánu další demonstrace v listopadu den před 30. výročím Sametové revoluce. Z výzkumu politoložky Eriky Chenowet z Harvardovy univerzity vyplývá, že změnu většinou přináší protesty až ve chvíli, kdy se jich zúčastní 3,5% obyvatel daného státu. V České republice to znamená 370 tisíc lidí.