Video placeholde

Babiš už dělá chyby, přijde až 300 tisíc lidí, a tím nekončíme. Kryštof jsme neoslovili, říká mluvčí Milionu chvilek

Největší demonstrace od roku 1989. A co pak? Mluvčí spolku Milion chvilek pro demokracii Benjamin Roll chce hlavně nastartovat občanskou společnost. Motivuje ho k tomu i jeho víra v Boha. Tvrdí, že spolek inspiruje úspěch Zuzany Čaputové na Slovensku, v Česku přitom žádného lídra nevidí, ani v opozici. Andrej Babiš prý začal brát protesty vážně a hodně mu vadí. Proto dělá chyby.

Milion chvilek pro demokracii trvá na nepřijatelnosti působení Andreje Babiše v politice. Důležitější ale pro ně je ukázat lidem, že všichni nesou stejnou odpovědnost za to, co se tu děje. Roll říká, že je důležité mluvit s voliči Babiše, politika už totiž rozděluje i rodiny. Mluví o dlouhodobé aktivitě, minimálně do voleb. Ve hře jsou další velké demonstrace, ale i akce v regionech a hlavně hledání politických osobností.

Premiér Babiš je podle Rolla pod stále větším tlakem, ze kterého začíná být nervózní, a mění nepříjemně rétoriku. Víc se vyhraňuje proti Evropě i proti lidem ze spolku Milion chvilek. Začal prý mluvit ostře a nenávistně. Výhrůžky ale přicházejí i z jiných stran a minimálně jednu věc už řeší policie.

Roll říká, že v Česku chybí někdo, jako je Zuzana Čaputová. Opozice osobnosti a lídry nemá a nenabízí k Babišovi dost silnou alternativu. Lidé z Milionu chvilek pro demokracii prý sami do politiky nechtějí, nemají kapacity ani schopnosti a jen by přispěli k rozdělení společnosti. I díky 6 milionům, které se za poslední měsíc sešly na jejich transparentním účtu, ale chtějí ve svých aktivitách pokračovat. Podle Rolla jde o běh na dlouhou trať.

Proč je pro Benjamina Rolla v jeho aktivismu důležitá víra v Boha? Je podle něj teď demonstrování módní? Měli by se demonstranti omluvit Marii Benešové? A může Andrej Babiš protesty ustát?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>