Bakterie ve službách americké armády budují pevné ranveje.

Bakterie ve službách americké armády budují pevné ranveje. Zdroj: Flickr US Air Force

Bakterie jako stavitelé: Americké letectvo buduje letištní ranveje v pustině pomocí mikroorganismů

Projekt Medusa. Takový je název výzkumu a vývoje pro rychlé budování letištních ploch v pustině, přesněji řečeno pro jejich pěstování pomocí bakterií. Tak jako mytologická stvůra Medusa měnila vše živé v kámen pouhým pohledem, i stejnojmenný projekt hledá způsob, jak co nejsnadněji proměnit běžně dostupné materiály v ploché a tvrdé přistávací ranveje, které unesou i velké transportní vojenské letouny.

Odborníci již vyvinuli postup, s nímž je možné změnit písek nebo zeminu na pevné a odolné povrchy biologickou cestou. Konstruktéři smíchají takový přírodní materiál ve formě požadovaného tvaru s bakteriemi a směs zalijí vodou se živinami. Bakterie pak mohou bez problémů růst. Přitom vytvářejí krystaly uhličitanu vápenatého, který propojuje částečky materiálu k sobě. Nakonec vznikne pevná a tvrdá cihla, kterou je možné použít ke stavbě budovy.

V podstatě stejným způsobem lze vystavět i ranveje, do čehož se americká armáda aktuálně pouští. Technologie projektu Medusa už úspěšně prošla několika testy, včetně stavby prototypu ranveje o ploše asi 230 metrů čtverečních.

Více se dozvíte v článku na webu VTM.zive.cz >>>