Státní svátek – zavřeno (ilustrační foto)

Státní svátek – zavřeno (ilustrační foto) Zdroj: ČTK

Zákaz prodeje o svátcích je nesmysl. Politici, přestaňte se zbytečně montovat do svobodného podnikání

V Česku opět probíhá debata o obnovení možnosti (ne povinnosti) prodeje v době státních svátků ve větších obchodech, tedy hlavně supermarketech a hypermarketech. Senátoři nedávno navrhli, aby se zákaz svátečního prodeje zrušil. A já senátní návrh velice vítám. Osobně nesnáším zbytečně zavřené obchody, tedy to, že někdo byrokraticky nařizuje obchodníkům, kdy mají mít otevřeno či zavřeno. Ať se obchodníci rozhodnou sami!

Je sice pravda, že v sousedním Německu a Rakousku mají obdobné zákazy, navíc je tam i zákaz nedělního prodeje, nicméně mám za to, že není třeba ve všem napodobovat sousedy.

Připomeňme, že v ČR platí zákaz prodeje pro obchody s plochou nad 200 metrů čtverečních na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října a 25. a 26. prosince. Na Štědrý den smí být otevřeno ze zákona jen dopoledne.

Supermarket je zlo a herna dobro?

Poslanci a senátoři bojující za zachování zákazu prodeje s oblibou říkají, že je proto, aby si lidé odpočinuli a byli s rodinou. Nicméně mezi pracovníky jsou svátky oblíbené proto, že za ně dostanou o sto procent vyšší mzdu, než když dělají stejnou práci v týdnu. Navíc si za odpracovaný svátek mohou zpravidla vzít náhradní volno v týdnu a třeba ve středu si mohou zajít něco vyřídit na úřad nebo podstoupit preventivní prohlídku u zubaře nebo třeba v autoservisu.

Mimochodem v čem se odlišuje pracovní vytížení prodavačů v supermarketu či hypermarketu kupříkladu od pracovníků hotelů a restaurací, lékařů a zdravotních sester na pohotovostech? A hlavně proč prodavač v obchodu dvěstěmetrovém má jinou právní ochranu než pracovník v tom stodevadesátimetrovém? Je snad méně svéprávný? A pokud chtěli zákonodárci posílit takzvané rodinné hodnoty, proč nezavřeli místo obchodů raději hospody, bary, vinárny a kasina? Rozumíte tomu někdo?

A ještě si dovolím nabídnout jiný úhel pohledu: Není zákaz prodeje o církevních svátcích (jakým je ze své prapodstaty třeba Velikonoční pondělí či svátky vánoční) v protikladu s legitimní snahou o odluku církve od našeho státu? Nařizuje snad stát církvi, kdy má mít otevřeny či zavřeny kostely? Proč má být ateistické většině dle církevních notiček diktováno, kdy smějí být otevřeny obchody? Aspoň že naši zákonodárci ve své chaotičnosti dovolili obchodům mít otevřeno na Velký pátek.

Autor je právník.