Pátá protivládní demonstrace v řade. 120 tisíc lidí žádalo demisi premiéra Babiše

Pátá protivládní demonstrace v řade. 120 tisíc lidí žádalo demisi premiéra Babiše Zdroj: Zbyněk Pecák

Další demonstrace proti Babišovi v ohrožení. Sorosovi došly peníze na placení protestů

Monstrózní demonstrace proti Andreji Babišovi, které pravidelně pořádá spolek Milion chvilek pro demokracii, poměrně razantně vysály finance Georgi Sorosovi, který demonstrace platí ze svého, respektive platí demonstrantům za to, že přijdou demonstrovat. Nejvíce zamávala se Sorosovými financemi poslední veliká demonstrace na Václavském náměstí, kde se sešlo přes dvě stě tisíc lidí.

„Když každému demonstrantovi dáme tisíc korun za to, že přijde, plus tam samozřejmě máme finanční pobídky v řádech sto korun za transparenty a za křičení hesel, musí se to zákonitě promítnout na nákladech. Pan Soros je sice miliardář, ale ani jeho finance nejsou bezedné,“ potvrdil problémy s penězi Radomír Vláha, Sorosova pravá ruka pro střední Evropu.

„A to nejsou jen přímé náklady, jako jsou výplaty. Musíme zajistit výdejny. Nejde lidi obcházet s obálkami přímo na náměstí. Ti lidé si svou výplatu musí sami vyzvednout. Z toho důvodu jsme museli zajistit několik set výdejen. Plus zaplatit pracovníky, kteří peníze vydávají. Uvědomte si, že těch lidí, kteří musí dostat peníze, je dvě stě tisíc. To se nestihne za dopoledne. Vyplatit je trvá týdny,“ vypočítal Radomír Vláha všechny náklady.

Ještě nejsou vyplaceni všichni demonstranti a už teď je jasné, že finanční možnosti George Sorose nejsou takové, aby zvládl další demonstraci.

„Jak jako došly peníze? Já jsem na to spoléhal. Je to můj jediný příjem. Objíždím demonstrace s celou rodinou. Z toho žijeme. Z toho platíme nájem. Nic jiného než držet transparent a vyřvávat Babiši, ty debile, neumím. Doufám, že to pan Soros nějak vyřeší, nebo nebude na chleba,“ zoufal si pan Jarmil Žufánek, který demonstrace placené Sorosem navštěvuje již několik let a vydělal si díky tomu na dovolenou v Chorvatsku.

„Je to nepříjemné. Je docela možné, že příští demonstrace nebude placená. To potom nikdo nepřijde, protože ve skutečnosti mají Babiše všichni rádi a z jeho střetů zájmů a šmelení dotací mají radost a líbí se jim to,“ strachuje se koordinátor demonstrací František Beran.

„Zadarmo? Jste se zbláznili? Já nepojedu na demonstraci zadarmo. Co bych z toho měl? Ten Babiš mi ani nevadí. Já jsem ho volil. Ale peníze jsou peníze, takže si za prachy zademonstruju, to je jasné. Pokud mi Soros už nic nedá, tak mě na příští demonstraci nikdo neuvidí,“ dodal zkušený demonstrant Jarmil Žufánek.

Nedostatek financí George Sorose hraje do karet Andreji Babišovi, který přemýšlí, že uspořádá vlastní demonstraci.

„Vypadá to, že Sorosovi a Kalouskovi došly peníze, čehož hodlám využít. V červenci svolám svou vlastní demonstraci na podporu Andreje Babiše. Hnutí milion chvilek pro Andreje je již předjednané a z evropských dotací pro holding hravě zaplatím klidně i tři sta tisíc demonstrantů. Demokracii musí jít člověk trochu naproti,“ usmíval se Andrej Babiš, kterého zpráva o nedostatku financí na další demonstrace viditelně potěšila.

Pokud George Soros nepřehodnotí své finanční možnosti, popřípadě nebudou demonstranti ochotni demonstrovat ne-li rovnou zadarmo, tak například za stravenky anebo poukázky na slevu oblečení, další demonstrace, která nás čeká, bude naopak na podporu Andreje Babiše.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Smutnou realitou naproti tomu je 70. výročí justiční vraždy generála Píky.

Demonstracím proti vládě Andreje Babiše se podrobně věnujeme v tištěném Reflexu, který si můžete zakoupit v našem Ikiosku >>>