Fotografie pohřešovaných dětí se v Nizozemsku objevují na displejích bankomatů

Fotografie pohřešovaných dětí se v Nizozemsku objevují na displejích bankomatů Zdroj: Archív

Nizozemské bankomaty ukazují fotografie pohřešovaných dětí

Již zhruba měsíc běží v Nizozemí pilotní projekt, který má pomoci s identifikací nezletilých, již se nevrátili domů. Na 300 přístrojů společnosti In2Retail zobrazuje upozornění na těch nejfrekventovanějších místech – tedy především na letištích, v obchodních centrech či poblíž turisticky frekventovaných památek.

Nizozemsko je první zemí na světě, jež tento druh projektu zkouší. Pokud by se ovšem osvědčil, jsou zákonodárci připraveni rozšířit povinnost na zobrazování upozornění o pohřešovaných na všechny provozovatele bankomatů. Samotné výstrahy mají dva stupně, tak jak je v Nizozemí zvykem. Tzv. "Vermist Kind Alert" je klasické upozornění na pohřešované dítě. "Amber Alert" je pak používán ve chvíli, kdy se policie domnívá, že je dítě v bezprostředním ohrožení života.

Pokud se policie rozhodně pro "Amber Alert", je oprávněna rozeslat lidem v okolí SMS zprávy, notifikace na Facebook i přerušit rozhlasové a televizní vysílání. Dle statistik webu AmberAlert.eu bylo takových výstrah v roce 2018 vydáno po celé Evropě 26. I díky tomuto upozornění, se pak 97 % dětí podařilo nalézt. Pro Čechy je tato statistika o to zajímavější, že 13 z těchto upozornění, tedy celá polovina, byla vydána právě u nás.

Společně s aktuální fotografií a polohou pohřešovaného dítěte dostávají lidé u bankomatů i možnost dostávat budoucí zprávy o pohřešovaných přímo do svých mobilních telefonů. Přičemž "Amber Alerts" jsou již zakomponovány např. do navigačních systémů Google Maps a Waze.

Uvítali byste podobný projekt i u nás?