Obálka Mistra meče (Le maître d'armes, 2015)

Obálka Mistra meče (Le maître d'armes, 2015) Zdroj: Archiv Nakladatelství Josef Vybíral

Mistr meče
Děj Mistra meče se odehrává v letech 1531 až 1535, ve Francii za vlády Františka I. zvaného Rytířský král, kdy v Evropě začínají bratrovražedné války mezi křesťany.
Zůstane bible v latině nebo se začne tisknout i v jazyce prostých lidí?
Zvítězí meč, zbraň rytířů či rapír, zbraň kupců?
Neúprosný střet starého s novým v příběhu souboje o úřad Králova Mistra meče…
5
Fotogalerie

Komiksové hvězdy sladké Francie: Mistr meče vás rozseká

Francouzské komiksy byly v Česku dlouhá léta ve stínu americké, zejména superhrdinské produkce. To se konečně mění, protože trh s „pláštěnkami“ se zdá být konečně nasycen – zejména díky dostupnosti levných komiksů nekonečných řad Marvel i DC na novinových stáncích. A tak se k nám dostávají i hvězdy sladké Francie.

K těm nejznámějším jménům patří bezesporu Xavier Dorison, o jehož komiksech píšeme pravidelně. Výjimku neuděláme ani nyní, protože právě vyšel jeho Mistr meče. Píše se rok 1531, a jak scenárista poznamenává hned v úvodních stránkách, jde o čas plný změn. Gotika se snaží přežít nátlak přicházející renesance, Guttenberg už přišel s knihtiskem a reformovaná církev zatápí zkostnatělé katolické církvi.

Bible kontra rapír

A evropská kolbiště dobývá rapír, který je oproti těžkopádnému klasickému meči svižný a nevyžaduje k ovládnutí dlouhá léta tréninku. Jak už název napovídá, hlavní postavou je mistr meče, v tomto případě již starý zastánce německé šermířské školy Hans Stalhoffer. Jméno postavy Dorison určitě nevybral náhodou, protože muž jménem Hans Talhoffer, který žil asi sto let před naším příběhem, byl reálný slavný šermíř.

Talhoffer je přímo ideální předlohou pro postavu bojovníka staré školy, který se nehodlá smířit s nějakými novotami a cestu meče bere jako filozofii. Příběh je založen nejen na jeho neochotě smířit se se ztrátou starých pořádků, ale také na Hansově smyslu pro čest a oddanost. Ale komu že je to oddán?

Časy se stále mění

Dorison vhodně volí dobu velkých změn. Katolíci upalují hugenoty a církev stále vybírá kruté desátky… A do toho všeho tajně vzniká překlad Vulgaty do francouzštiny. A zde už je hlavní zápletka celého komiksu. Stalhoffer je shodou okolností uvržen přímo do centra všeho dění, když se rozhodne pomoci uniknout svému příteli a překladateli Bible v jedné osobě do Ženevy, kde by mohla být Bible vytištěna. Že to nebude snadné a že ostří mečů budou svištět jako šílené v lijácích krve šermířských potyček, je snad jasné.

Příběh má jen 96 stran, ale přesto – a možná právě proto – je to nejlepší Dorisonův komiks, který u nás prozatím vyšel. Kratší útvar autorovi nedovoluje nechat zápletku rozpliznout do neurčitého ztracena. Prakticky každá stránka nabízí další zvraty a skvělá kresba Joëla Parnotteho je živá tak, že skoro slyšíte břinkot srážejících se čepelí.

Skoro jako Zaklínač

Funguje tu všechno, nic není navíc, všechny roviny příběhu do sebe skvěle zapadají. Čas velkých změn ilustrovaný na komorním příběhu stárnoucího šermíře je vlastně přesně to samé, co předvádí A. Sapkowski ve svém Zaklínači. Je pochopitelné, že když podobný model vydržel polskému autorovi na dlouhé stovky stránek, bude Dorisonovi bohatě stačit na necelých sto. Jistě, můžeme namítnout, že tu chybí nějaká ta romantická linka, ale opravdu byste ji čekali v komiksu s názvem Mistr meče?

Nejnovější opus Nakladatelství Josef Vybíral se tak stává jednou z nejzajímavějších novinek letošní bouřkové sezony, a pokud máte rádi něco akčního a historického, jde o komiks přesně pro vás.