Španělsku hrozí teroristické útoky, tvrdí britské ministerstvo

Španělsku hrozí teroristické útoky, tvrdí britské ministerstvo Zdroj: Profimedia

Španělsku hrozí teroristický útok. Po Spojených státech varovala turisty i Británie

Britské ministerstvo zahraničí vydalo varování pro britské turisty kvůli riziku teroristického útoku během letní sezóny ve Španělsku. Informovalo o tom několik britských zpravodajských serverů. Španělsko přitom mezi britskými turisty patří k nejpopulárnějším místům k dovolené.

Jak informuje web amerického týdeníku Washington Examiner, internetová platforma Al-Muntasir Media, která je považována za neoficiální médium teroristické organizace Islámský stát, v poslední době zveřejnila několik hrozeb na adresu Španělska. Již v březnu ministerstvo zahraničí USA zvýšilo úroveň výstrahy před rizikem teroristického útoku ve Španělsku.

Samotné Španělsko zvýšilo hodnocení rizika teroristického útoku na čtvrtý stupeň z pěti a během letní turistické sezóny nasadí kolem 40 tisíc policistů a členů národní gardy k ochraně turistických míst.

Poslední realizovaný islamistický teroristický útok ve Španělsku se uskutečnil v roce 2017 a zahynulo tehdy 16 osob. Podle posledních zveřejněných informací od španělského ministerstva vnitra bylo od počátku roku 2019 ve Španělsku zatčeno již 35 muslimů s podezřením na teroristickou činnost a její podporu.